Móżdżek wieprzowy po polsku: przepis na smażone podroby wieprzowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Móżdżek wieprzowy po polsku to klasyczne danie naszej kuchni narodowej. Przepis na to danie występuje w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum z 1682. Móżdżek najpierw krótko się gotuje, a potem smaży z jajkami. To bardzo delikatna potrawa. Często serwowana jako śniadanie lub szybka przekąska. Móżdżek wieprzowy był i czasem wciąż jest stałym punktem w menu barów mlecznych. Wypróbujcie przepis na móżdżek po polsku i sami zdecydujcie, czy wasz smak różni się od smaku staropolskich protoplastów.
Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu.
SKŁADNIKI
- 500-600 g mózgu wieprzowego
- ocet
- sól
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować 1 l wody, osolić, dodać ocet, mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i obgotować (3-5 minut).
- Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić.
- Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, zasmażyć na oleju na jasnozłoty kolor.
- Ostudzony mózg pokrajać w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić jajka, wymieszać, usmażyć do ścięcia białka, osolić, dodać pieprz, posypać zieloną, siekaną pietruszką.