Móżdżek wieprzowy po polsku: przepis na smażone podroby wieprzowe

2021-03-29
Móżdżek wieprzowy po polsku
Autor: thinkstockphotos.com Móżdżek wieprzowy po polsku przez lata był popisowym daniem barów mlecznych. 
łatwy
20 min
4

Móżdżek wieprzowy po polsku to klasyczne danie naszej kuchni narodowej. Przepis na to danie występuje w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum z 1682. Móżdżek najpierw krótko się gotuje, a potem smaży z jajkami. To bardzo delikatna potrawa. Często serwowana jako śniadanie lub szybka przekąska. Móżdżek wieprzowy był i czasem wciąż jest stałym punktem w  menu barów mlecznych. Wypróbujcie przepis na móżdżek po polsku i sami zdecydujcie, czy wasz smak różni się od smaku staropolskich protoplastów. 

Błonę z mózgu można zdjąć po ugotowaniu. 

SKŁADNIKI

  • 500-600 g mózgu wieprzowego
  • ocet
  • sól
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować 1 l wody, osolić, dodać ocet, mózg opłukać, obrać z błon, włożyć do wrzącej, osolonej wody z octem i obgotować (3-5 minut). 
  • Wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową, osączyć, schłodzić. 
  • Cebulę obrać, pokrajać w drobną kostkę, zasmażyć na oleju na jasnozłoty kolor.
  • Ostudzony mózg pokrajać w grubą kostkę, połączyć z cebulą, wbić jajka, wymieszać, usmażyć do ścięcia białka, osolić, dodać pieprz, posypać zieloną, siekaną pietruszką.