Nie wylewaj wody po gotowaniu kiełbasy. Zobacz, jak możesz ją wykorzystać w kuchni

2024-02-29 12:37

Wody po gotowaniu białej kiełbasy nie warto wylewać. Okazuje się, że nie tylko ugotowana biała kiełbaska jest pyszna. Z wody, która zostanie w garnku po gotowaniu, można wyczarować same pyszności. Zobaczcie, co zrobić z wody po gotowaniu kiełbasy.

wywar po gotowaniu białej kiełbasy
Autor: Shutterstock Co zrobić z wody po gotowaniu białej kiełbasy? Zupy, sosy i nie tylko.

Spis treści

  1. Jak gotować białą kiełbasę?
  2. Kolor wywaru po parzeniu kiełbasy
  3. Co zrobić z wody po białej kiełbasie?
  4. Zupy
  5. Sosy
  6. Mięsne farsze
  7. Wywar po kiełbasie do gotowania

Jak gotować białą kiełbasę?

Wywar będzie udany i gotowy do dalszego wykorzystania, jeżeli kiełbasa będzie prawidłowo ugotowana. Pętka białej kiełbasy należy opłukać i lekko nakłuć osłonkę za pomocą wykałaczki. Ten prosty zabieg zabezpieczy kiełbasę przed popękaniem. Kiełbasę gotuje się w wodzie na małym ogniu. Można gotować ją od zimnej wody lub włożyć od razu do wrzątku. Wywar będzie jeszcze bardziej aromatyczny, jeżeli do wody włoży się przyprawy, takie jak ziele angielskie, ziarna pieprzu czy liście laurowe. Głębokiego smaku nada także cebula i marchewka. Dzięki temu nie tylko wywar będzie miał ciekawszy smak. Również smak kiełbasy będzie lepszy.

Kolor wywaru po parzeniu kiełbasy

Wywar powstały w czasie gotowania białej kiełbasy ma mnóstwo smaku i aromatu oraz składników odżywczych. Aby nadawał się do dalszego wykorzystania, trzeba zwrócić uwagę na jego kolor. Barwa wody zależy od rodzaju kiełbasy. Najlepszy wywar powstanie z surowej białej kiełbasy. Niestety, z wody po gotowaniu wędzonej kiełbasy raczej już nic nie da się zrobić, zwłaszcza jeżeli jej kolor jest brązowy. Oznacza to, że mięso było nieprawidłowo przygotowane do wędzenia.

Co zrobić z wody po białej kiełbasie?

Woda, w której gotowała się biała kiełbasa, może posłużyć jako składnik innych potraw. To doskonała baza do wielu dań na ciepło i na zimno, która doda głębokiego mięsnego smaku i aromatu. Wywar można wykorzystać jako składnik zup, sosów i mięsnych farszy.

Zupy

Wywar sprawdzi się w takich zupach jak fasolowa, grochowa, szczawiowa czy żurek. Dzięki niemu zupy nabiorą głębszego smaku i aromatu.

Sosy

Na bazie wody po gotowaniu kiełbasy można przyrządzić gęsty sos. Wywar idealnie sprawdzi się w sosie pieczeniowym i grzybowym. Podkreśli smak sosu do gołąbków lub makaronu, nadając im mięsnego aromatu i smaku.

Mięsne farsze

Wywar kiełbasiany można wykorzystać, przygotowując farsz do krokietów, pierogów, pyz oraz do pasztetów. Jest super składnikiem, który nadaje mięsom wilgoci i soczystości oraz głębokiego smaku.

Wywar po kiełbasie do gotowania

Pierogi i kluski będą miały mocniejszy smak, jeżeli ugotuje się je w wywarze po białej kiełbasie. Dania zyskają mięsny smak i aromat.

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz nasz top przepisów na dania z białą kiełbasą

Netto. O tym jak nie marnować żywności
Listen on Spreaker.