Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Dzyndzałki z mięsem, czyli pierogi to specjalność restauracji Smaki Mazur w Mrągowie. Jej właścicielem i kucharzem jest Krzysztof Zawiślak. Dzyndzałki nadziewane są farszem z surowego wołowego mięsa. Dlatego po ugotowaniu i przekrojeniu dzyndzałka wydobywa się z niego aromatyczny, czosnkowo-majerankowy rosołek. Szef Krzysztof Zawiślak podaje dzyndzałki z usmażoną cebulką albo z czerwony barszczem. Mrągowo - polska stolica country - to kolejny przystanek na trasie kultowej audycji Lato z Radiem.
SKŁADNIKI
- Na farsz do dzyndzałków:
- 1 kg wołowiny
- 300 g słoniny
- 6-7 ząbków czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
- Na ciasto na dzyndzałki:
- 750 g mąka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę i słoninę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
- Dodajemy posiekany drobno czosnek, majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
- Z mąki, jajek, ciepłej wody i oleju przygotowujemy ciasto na pierogi.
- Pierogi dzyndzałki lepimy tak, jak zwykłe pierogi.
- Gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu około 8 minut.
- Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.
- Pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulką.