Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie

2021-03-29
Dzyndzałki z mięsem: pierogi z restauracji Smaki Mazur w Mrągowie
Autor: Shutterstock Dzyndzałki to warmińskie pierogi 
łatwy
45 min
4

Dzyndzałki z mięsem, czyli pierogi to specjalność restauracji Smaki Mazur w Mrągowie. Jej właścicielem i kucharzem jest Krzysztof Zawiślak. Dzyndzałki nadziewane są farszem z surowego wołowego mięsa. Dlatego po ugotowaniu i przekrojeniu dzyndzałka wydobywa się z niego aromatyczny, czosnkowo-majerankowy rosołek. Szef Krzysztof Zawiślak podaje dzyndzałki z usmażoną cebulką albo z czerwony barszczem. Mrągowo - polska stolica country - to kolejny przystanek na trasie kultowej audycji Lato z Radiem

 

SKŁADNIKI

  • Na farsz do dzyndzałków:
  • 1 kg wołowiny
  • 300 g słoniny
  • 6-7 ząbków czosnku
  • majeranek 
  • sól i pieprz 
  •  
  • Na ciasto na dzyndzałki:
  • 750 g mąka
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę i słoninę mielimy w maszynce z drobnym sitkiem.
  • Dodajemy posiekany drobno czosnek, majeranek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • Z mąki, jajek, ciepłej wody i oleju przygotowujemy ciasto na pierogi.
  • Pierogi dzyndzałki lepimy tak, jak zwykłe pierogi.
  • Gotujemy w osolonej wodzie na małym ogniu około 8 minut.
  • Na oleju rumienimy posiekaną cebulę.
  • Pierogi podawać okraszone zrumienioną cebulką.