Sos pomarańczowy idealny do dziczyzny i golonki - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sos pomarańczowy podkreśli smak dziczyzny i golonki, będzie idealnym dopełnieniem dania. Mówimy, jak przygotować sos pomarańczowy.
Polecamy także przepisy na: Sos chrzanowy do mięs Sos żurawinowy do pieczystego Sos cumberland z czerwonej porzeczki
SKŁADNIKI
- 500 ml bulionu mięsnego,
- 2 pomarańcze,
- 125 g gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przygotowania sosu pomarańczowego potrzebny jest sos mięsny, który wytapia się podczas pieczenia np. golonki lub dziczyzny - będzie gotowy po około 50 minutach pieczenia.
- Do niego dodajemy dokładnie obrane pomarańcze. Z owoców usuwamy białe włókna, a następnie skórkę z cząstek pomarańczy, które później przekrawamy na pół.
- Gęstą śmietanę należy wymieszać z sosem pieczeniowym i dodać bulion mięsny. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Dodać miąższ pomarańczy i jeszcze raz wszystko wymieszać, by połączyły się składniki.
- Przelewamy do sosjerki i gotowe!