Sos pomarańczowy idealny do dziczyzny i golonki - jak zrobić?

2021-03-29
Sos pomarańczowy idealny do dziczyzny i golonki - jak zrobić?
Autor: Shutterstock Pomarańcze dodane do sosu mięsnego  idealnie się z nim komponują, dodają mu aromatu. Warto też sos wzbogacić startą skórką pomarańczową
łatwy
15 min
4

Sos pomarańczowy podkreśli smak dziczyzny i golonki, będzie idealnym dopełnieniem dania. Mówimy, jak przygotować sos pomarańczowy.

Polecamy także przepisy na: Sos chrzanowy do mięs  Sos żurawinowy do pieczystego  Sos cumberland z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI

  • 500 ml bulionu mięsnego,
  • 2 pomarańcze,
  • 125 g gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przygotowania sosu pomarańczowego potrzebny jest sos mięsny, który wytapia się podczas pieczenia np. golonki lub dziczyzny - będzie gotowy po około 50 minutach pieczenia.
  • Do niego dodajemy dokładnie obrane pomarańcze. Z owoców usuwamy białe włókna, a następnie skórkę z cząstek pomarańczy, które później przekrawamy na pół.
  • Gęstą śmietanę należy wymieszać z sosem pieczeniowym i dodać bulion mięsny. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Dodać miąższ pomarańczy i jeszcze raz wszystko wymieszać, by połączyły się składniki.
  • Przelewamy do sosjerki i gotowe!