Cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym: przepis na pyszny obiad

2022-08-03
łatwy
25 min
4

Oto znakomity przepis na cannelloni z mięsnym farszem w sosie pomidorowym. Dania z makaronu goszczą chyba w każdym domu, ale nie zawsze musi to być spaghetti. Warto też wykorzystać do przygotowania potraw makaron cannelloni.

 

Cannelloni tak, jak lubisz

Rurki cannelloni to znakomita baza do kuchennych eksperymentów. Można nadziewać je dowolnym farszem - mięsnym, warzywnym, a nawet rybnym. Podany przepis to wersja podstawowa, można go modyfikować w zależności od upodobań. Dla miłośników ostrych potraw dobra opcją będzie dodanie do farszu nieco sproszkowanej, ostrej papryki lub kilka kropel sosu tabasco. A by uzyskać orientalną nutę smakową dodaje się cynamonu. Można również dodać nieco świeżych lub suszonych ziół.

Polecamy także:

Przepis na cannelloni z mięsnym farszem

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i także podsmażyć. 
  • Do naczynia wrzucić podsmażone mięso i cebulę, starty ser żółty, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, wbić całe jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Farszem napełnić surowe rurki cannelloni (nie trzeba ich wcześniej gotować!) i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż w dwóch warstwach). 
  • Przecier pomidorowy rozcieńczyć w dwóch szklankach wody, doprawić dobrze solą i pieprzem. Można dodać suszoną bazylię i oregano.
  • Tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu cannelloni wypełnione farszem - sos powinien zakrywać rurki.
  • Na wierzch posypać starty żółty ser.
  • Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 45 minut.  
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?