Przecier pomidorowy: baza do zup i sosów
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Najprostszy przecier pomidorowy to baza do późniejszego przygotowania sosu pomidorowego albo ulubionej zupy pomidorowej. W sezonie na pomidory warto sięgnąć do tego przepisu i szybko zamknąć w słoikach to co w pomidorach najlepsze!
Wypróbuj też inne przepisy na przetwory z pomidorów:
Domowy ketchup: jak go zrobić? Podajemy sprawdzony przepis
Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?
Domowy keczup z papryką: przepis na keczup paprykowy
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów,
- 0,5 l wody
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować z wodą poprzekrawane na połówki lub ćwiartki pomidory.
- Gotować i mieszać póki nie zmiękną.
- Wyrzucać na sitko i przecierać.
- Przetartą masę zagotować i trochę odparować, dodać soli.
- Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry nogami aż ostygnie.