Przecier pomidorowy: baza do zup i sosów

Przecier pomidorowy: baza do zup i sosów
Autor: thinkstockphotos.com Domowy przecier pomidorowy łatwo jest przygotować
łatwy
60 min
4

Najprostszy przecier pomidorowy to baza do późniejszego przygotowania sosu pomidorowego albo ulubionej zupy pomidorowej. W sezonie na pomidory warto sięgnąć do tego przepisu i szybko zamknąć w słoikach to co w pomidorach najlepsze!

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów,
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować z wodą poprzekrawane na połówki lub ćwiartki pomidory.
  • Gotować i mieszać póki nie zmiękną.
  • Wyrzucać na sitko i przecierać.
  • Przetartą masę zagotować i trochę odparować, dodać soli.
  • Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry nogami aż ostygnie.
Beata Lekszycka
więcej