Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Jak przygotować cannelloni z warzywami? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Cannelloni nadziewane i zapieczone to pyszny obiad dla całej rodziny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zaserwuj na obiad danie z kuchni włoskiej. Co powiesz na zapiekankę z makaronu cannelloni? Duże makaronowe rurki nadziewane szpinakiem, bakłażanem, pod pierzynką z mozzarelli i pomidorów, aż chce się jeść. Oto przepis na pyszne cannelloni.
Składniki
1 bakłażan
125 ml oliwy
20-25 dag liści szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
10 pieczarek
około 12 rurek makaronu cannelloni
sól i pieprz do smaku
na sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 puszki krojonych pomidorów (400 g)
2 łyżki świeżej bazylii
5 dag sera mozzarella
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażan i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Czosnek zmiażdż, kminek rozgnieć.
Oliwę rozgrzej na patelni. Obsmaż na niej kostki bakłażana. Dodaj czosnek, pieczarki, umyte i osuszone liście szpinaku. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Duś do miękkości.
Rurki cannelloni napełnij farszem. Wyłóż makaronem dno żaroodpornego naczynia (najlepiej kwadratowego lub prostokątnego).
Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzuć pomidory z puszki. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Dorzuć posiekaną bazylię. Dopraw nieco solą.
Cannelloni polej sosem. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj 30-45 minut pod przykryciem, aż makaron zmięknie.