Jak przygotować cannelloni z warzywami? Podajemy dobry przepis

 Jak przygotować cannelloni z warzywami? Podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cannelloni nadziewane i zapieczone to pyszny obiad dla całej rodziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zaserwuj na obiad danie z kuchni włoskiej. Co powiesz na zapiekankę z makaronu cannelloni? Duże makaronowe rurki nadziewane szpinakiem, bakłażanem, pod pierzynką z mozzarelli i pomidorów, aż chce się jeść. Oto przepis na pyszne cannelloni.

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 125 ml oliwy

  • 20-25 dag liści szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kminku

  • 10 pieczarek

  • około 12 rurek makaronu cannelloni

  • sól i pieprz do smaku

  • na sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 puszki krojonych pomidorów (400 g)

  • 2 łyżki świeżej bazylii

  • 5 dag sera mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażan i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Czosnek zmiażdż, kminek rozgnieć.

  • Oliwę rozgrzej na patelni. Obsmaż na niej kostki bakłażana. Dodaj czosnek, pieczarki, umyte i osuszone liście szpinaku. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Duś do miękkości.

  • Rurki cannelloni napełnij farszem. Wyłóż makaronem dno żaroodpornego naczynia (najlepiej kwadratowego lub prostokątnego).

  • Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzuć pomidory z puszki. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Dorzuć posiekaną bazylię. Dopraw nieco solą.

  • Cannelloni polej sosem. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj 30-45 minut pod przykryciem, aż makaron zmięknie.

Ocena: 0