Jak przygotować cannelloni z warzywami? Podajemy dobry przepis

2021-03-29
Jak przygotować cannelloni z warzywami?
Autor: Shutterstock Cannelloni nadziewane i zapieczone to pyszny obiad dla całej rodziny
łatwy
30 min
4

Zaserwuj na obiad danie z kuchni włoskiej. Co powiesz na zapiekankę z makaronu cannelloni? Duże makaronowe rurki nadziewane szpinakiem, bakłażanem, pod pierzynką z mozzarelli i pomidorów, aż chce się jeść. Oto przepis na pyszne cannelloni.

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 125 ml oliwy
  • 20-25 dag liści szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 10 pieczarek
  • około 12 rurek makaronu cannelloni
  • sól i pieprz do smaku
  • na sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 5 dag sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażan i pieczarki pokrój w drobną kostkę. Czosnek zmiażdż, kminek rozgnieć.
  • Oliwę rozgrzej na patelni. Obsmaż na niej kostki bakłażana. Dodaj czosnek, pieczarki, umyte i osuszone liście szpinaku. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Duś do miękkości.
  • Rurki cannelloni napełnij farszem. Wyłóż makaronem dno żaroodpornego naczynia (najlepiej kwadratowego lub prostokątnego).
  • Przygotuj sos. W rondlu rozgrzej oliwę, obsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dorzuć pomidory z puszki. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Dorzuć posiekaną bazylię. Dopraw nieco solą.
  • Cannelloni polej sosem. Na wierzchu ułóż plasterki mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj 30-45 minut pod przykryciem, aż makaron zmięknie.