Zupa szczawiowa z przecieru - powiew wiosny na talerzu
2022-02-23
łatwy
20 min
4
Zupa szczawiowa z przecieru ze słoika to przypomnienie wiosennych smaków. Dlatego warto ją zrobić na przedwiośniu. Ożywia kubki smakowe, jest łatwa do przygotowania i sycąca.
SKŁADNIKI
- słoik przecieru ze szczawiu (ok 300 g)
- 1 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa lub masło do smażenia
- sól, pieprz, cukier
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- 4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku o grubym dnie zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oliwy lub masła, pod koniec dodać czosnek uważając, by się nie przypalił.
- Całość zalać wywarem, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić szczyptą soli. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
- Do zupy dodać przecier szczawiowy i zagotować.
- Następnie dodać śmietanę, uprzednio zahartowaną ciepłą zupą. Do zupy dodać szczyptę cukru i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?