Zupa szczawiowa z przecieru - powiew wiosny na talerzu

Zupa szczawiowa z przecieru - powiew wiosny na talerzu
Autor: Shutterstock Do przygotowania zupy szczawiowej z powodzeniem możemy wykorzystać przecier szczawiowy ze słoika
łatwy
20 min
4

Zupa szczawiowa z przecieru ze słoika to przypomnienie wiosennych smaków. Dlatego warto ją zrobić na przedwiośniu. Ożywia kubki smakowe, jest łatwa do przygotowania i sycąca.

SKŁADNIKI

  • słoik przecieru ze szczawiu (ok 300 g)
  • 1 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa lub masło do smażenia
  • sól, pieprz, cukier
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 
  • 4 jajka ugotowane na twardo

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W  garnku o grubym dnie zeszklić cebulę na niewielkiej ilości oliwy lub masła, pod koniec dodać czosnek uważając, by się nie przypalił.
  • Całość zalać wywarem, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić szczyptą soli. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • Do zupy dodać przecier szczawiowy i zagotować.
  • Następnie dodać śmietanę, uprzednio zahartowaną ciepłą zupą. Do zupy dodać szczyptę cukru i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej