Makowiec, ciasto z makiem, tort makowy: TOP 10 najlepszych przepisów na święta!
Makowiec, ciasto z makiem, tort makowy to wszystko doskonałe ciasta na Boże Narodzenie. Mak tradycyjnie gości na wigilijnych stołach, jako symbol dobrej wróżby. Drobne nasionka maku symbolizują pomnożenie wszelkich dóbr w tysiącach i setkach tysięcy.
Spis treści
Po pierwsze, masa makowa
Masę makową można kupić gotową, ale zawsze najsmaczniejsza jest ta robiona w domu. Przygotowanie masy makowej na makowiec jest dość pracochłonne, ale warto poświęcić jej trochę czasu.
Makowiec
Tradycyjna strucla makowa z ciasta drożdżowego, bogato napełniona masą makową to jedno z najpyszniejszych dań kuchni polskiej.
- Makowiec w cieście drożdżowym - prosty przepis na Boże Narodzenie
- Makowiec w cieście krucho-drożdżowym
- Makowiec zawijany według Magdy Gessler
- Makowiec według Ewy Wachowicz
Ciasto z makiem
Świąteczną struclę można zastąpić ciastem z makiem. Oto kilka wybornych pomysłów.
- Makowiec: przepis dla zapracowanych. Idealny na bożonarodzeniowy stół!
- Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie
- Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem
- Makowiec bez ciasta, bezglutenowy
Tort makowy
Jeśli jesteście fanami pieczenia warto pokusić się o nieco więcej inwencji i przygotować dla bliskich fantastyczny tort makowy.
- Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko
- Tort makowy uroczysty z pomarańczami, jak u Magdy Gessler
- Tort makowy z kremem waniliowym
Jak udekorować makowce?
Makowce dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewami czekoladowymi. Wierzch posypujemy surowym makiem, bakaliami i orzechami. Gorące ciasta najlepiej dekorować lukrem z cukru pudru, który momentalnie zastyga. Zimne lukrem gotowanym lub masą cukrową.
- Lukier z cukru pudru - najłatwiejszy przepis
- Polewa czekoladowa do ciast i tortów: łatwy przepis z kakao i jeszcze 3 składników
- Polewa czekoladowa lustrzana do tortów: przepis na wyjątkowo lśniącą polewę czekoladową