Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem [WIDEO]
![Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem [WIDEO]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/ThinkstockPhotos-534307838.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Przygotowanie makowca można sobie ułatwić, niekoniecznie też trzeba go zwijać - warto skorzystać z naszego przepisu na prostszą wersję tego ciasta.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 80 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Makowiec bez drożdży to łatwy w przygotowaniu przepis dla zapracowanych oraz osób, które nie czują się na tyle pewnie, by samodzielnie przygotować ciasto drożdżowe, a potem zawinąć w nie masę makową. Użycie gotowej masy makowej dodatkowo skraca czas wykonania tego makowca.
Składniki
kostka masła
1/4 kg mąki pszennej
1/4 kg cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
5 sporych jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
puszka gotowej masy makowej
kilka łyżek śmietany
Przygotowanie krok po kroku:
Oddzielamy żółtka od białek jajek (jajka wyjmujemy z lodówki tuż przed rozpoczęciem przygotowania ciasta).
Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy piane z białek.
Masło (wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej - powinno mieć temperaturę pokojową) ucieramy na puszystą masę.
Nie przerywając mieszania dodajemy żółtka, wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki, mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta, dodajemy nieco śmietany.
Na koniec dodajemy ubita z białek pianę.
Do wąskiej blaszki wkładamy połowę ciasta, na nią nakładamy masę makową z puszki i nakrywamy resztą ciasta.
Pieczemy około 45 minut w temp. ok. 180 st. C.