Polewa czekoladowa lustrzana do tortów: przepis na lśniącą polewę czekoladową

2023-03-15
Polewa czekoladowa lustrzana do tortów: przepis na lśniącą polewę czekoladową
Autor: Shutterstock Wyjątkowo lśniąca polewa lustrzana
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Polewa czekoladowa lustrzana idealnie pasuje do tortów. Lśni jak lustro. Można się w niej przejrzeć. To niezwykłe lśnienie zawdzięcza odrobinie żelatyny dodanej do gorącej jeszcze polewy. To łatwy przepis na lśniącą polewę czekoladową, odpowiedni nawet dla początkujących domowych cukierników. 

SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do 2 łyżek wrzątku dodać 1 łyżeczkę żelatyny i mieszać do całkowitego połączenia.
  • Do rondelka dodać masło, cukier, śmietanę i kakao.
  • Podgrzewać do połączenia wszystkich składników. W trakcie podgrzewania mieszać. 
  • Polewę zagotować i odstawić.
  • Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać, ale nie ubijać. 
  • Polewę odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia. 
  • Półpłynną polewą polać ciasto lub tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Galeria: Sprawdzone i polecane przepisy na domowe torty