Polewa czekoladowa lustrzana do tortów: przepis na lśniącą polewę czekoladową
2023-03-15
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Polewa czekoladowa lustrzana idealnie pasuje do tortów. Lśni jak lustro. Można się w niej przejrzeć. To niezwykłe lśnienie zawdzięcza odrobinie żelatyny dodanej do gorącej jeszcze polewy. To łatwy przepis na lśniącą polewę czekoladową, odpowiedni nawet dla początkujących domowych cukierników.
SKŁADNIKI
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 ml śmietany 36%
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżeczka żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do 2 łyżek wrzątku dodać 1 łyżeczkę żelatyny i mieszać do całkowitego połączenia.
- Do rondelka dodać masło, cukier, śmietanę i kakao.
- Podgrzewać do połączenia wszystkich składników. W trakcie podgrzewania mieszać.
- Polewę zagotować i odstawić.
- Do polewy dodać rozpuszczoną żelatynę i dobrze wymieszać, ale nie ubijać.
- Polewę odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
- Półpłynną polewą polać ciasto lub tort. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Galeria: Sprawdzone i polecane przepisy na domowe torty