Makowiec: przepis dla zapracowanych. Idealny na bożonarodzeniowy stół!
Makowiec - przepis na to bardzo lubiane w Polsce ciasto bywa skomplikowany, a jego przygotowanie może wymagać czasu. Ale nie musi tak być. Oto przepis na prosty makowiec, dla tych którzy szukają inspiracji na ciasta łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nasz makowiec nie będzie ani na drożdżowym, ani też na kruchym, ale na cieście francuskim, które można kupić w sklepie. Mało tego, nie trzeba będzie kręcić maku przez maszynkę i zaparzać go wrzącym mlekiem. Proponujemy użyć gotowej masy makowej z bakaliami!
Poznaj inne nasze przepisy na makowce:
Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym
Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko
Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- puszka gotowej masy na makowiec o wadze 500 g
- sok z ½ cytryny
- ok. 250 g cukru pudru
- surowe żółtko jaja
- masło do wysmarowania blachy
- trochę bakalii do dekoracji (skórka cytrynowa, posiekane orzechy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozmrażamy w lodówce i szybko je rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
- Podłużną blachę smarujemy masłem i wykładamy ciastem, zostawiając z jednej strony spory jego kawałek.
- Do środka wkładamy gotową masę makową, równo ją rozprowadzając po cieście i wierzch przykrywamy wystającym poza blaszkę kawałkiem ciasta.
- Nakłuwamy makowiec widelcem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 20 minut.
- Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy lukier.
- W makutrze (kto ma) lub w misce ucieramy sok cytrynowy z cukrem pudrem.
- Polewamy nim chłodne ciasto i dekorujemy bakaliami według uznania. Osoby, które mają więcej czasu mogą gotową masę wzbogacić bakaliami i dodać do niej nieco miodu.