Makowiec: przepis Ewy Wachowicz na makowiec w cieście krucho-drożdżowym

2021-11-22
makowiec zawijany
Autor: Shutterstock Makowiec wigilijny z bakaliami i miodem
średni
110 min
4

Przepis na makowiec z programuEwa gotuje″ koniecznie wypróbuj na święta. Ewa Wachowicz poleca makowiec w cieście krucho-drożdżowym, z bakaliami i miodem, z wierzchu polany lukrem. Przepis tradycyjny, ale właśnie taki makowiec chyba wszyscy lubimy najbardziej! Oto sposób przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 białko jaja
  • 7 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g maku
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka marmolady
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki miodu pitnego
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z ciepłym masłem.
  • Pokrusz drożdże i dodaj do nich cukier. Dolej śmietanę i całość delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i masło. Połącz wszystkie składniki. Dodaj jedno jajko oraz dwa żółtka i wymieszaj.
  • Kiedy ciasto jest już gotowe, przygotuj masę makową. Mak zalej gorącym mlekiem i odstaw na ok. pół godziny. Po upływie tego czasu przecedź mak i przepuść dwa razy przez maszynkę.
  • 2 dag drożdży rozetrzyj z cukrem i dodaj mak. Do składników dodaj także bakalie, mleko oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Dodaj jako oraz bułkę tartą. Gdy otrzymasz jednolitą masę dołóż także miód oraz cukier puder. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podziel na dwie części i rozwałkuj. Posmaruj białkiem, nałóż masę makową i równomiernie rozsmaruj. Zwiń makowce. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C przez 50 minut. Po upieczeniu polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić makowiec

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie