Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie

Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie
Autor: thinkstockphotos.com Makowiec na kruchym cieście można polać lukrem albo ułożyć na nim kratkę z ciasta kruchego
średni
50 min
4

Mak to symbol dostatku i dania z nim w roli głównej, jak makowiec, kutia czy kluski z makiem, powinny zagościć na wigilijnym spodzie. Makowiec na kruchym cieście jest łatwiejszy do zrobienia niż zawijany, a także smaczny! Podajemy przepis na makowiec na kruchym spodzie.

Jeśli nie macie gotowej masy makowej polecamy: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • dwie puszki gotowej masy makowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek, migdałów, orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki.
  • Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.
  • Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem.
  • Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.