Przygotowywanie maku: mak na makowiec i kutię [WIDEO]

2019-12-18 13:05

Makowiec i kutia to tradycyjne dania wigilijne, w których korzysta się z dobrodziejstwa maku. Jak przygotować mak na Wigilię? Radzimy krok po kroku.

jaki-mak-na-makowiec-jaki-mak-na-kutie.jpg
Autor: Shutterstock Sprawdź, jak krok po kroku przygotować mak na Wigilię

Mak na makowiec i kutię

Bez względu na to, czy robimy kutię, czy makowiec, mak przygotowujemy tak samo. Jeśli chcesz skorzystać z masy w puszce, pamiętaj o przesmażeniu jej na maśle, aby uniknąć gorzkiego smaku.

Gdy przygotowujemy mak samodzielnie od podstaw, warto poświęcić na to dwa dni.

Pierwszego dnia trzeba mak przelać wrzątkiem i nastawić do namoczenia - najlepiej na całą noc. Na drugi dzień gotujemy mak na wolnym ogniu ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy wodę na sitku (nawet przez dwie godziny), i mielimy mak 2-3 razy przez sitko (jeśli mamy specjalne sitko do maku - wystarczy raz).

Przed zmieleniem można dodać do maku miód. Wiele osób też gotuje mak w mleku, a nie na wodzie - dzięki temu zyskuje delikatniejszy smak.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE