Przygotowywanie maku: mak na makowiec i kutię [WIDEO]
Makowiec i kutia to tradycyjne dania wigilijne, w których korzysta się z dobrodziejstwa maku. Jak przygotować mak na Wigilię? Radzimy krok po kroku.
Mak na makowiec i kutię
Bez względu na to, czy robimy kutię, czy makowiec, mak przygotowujemy tak samo. Jeśli chcesz skorzystać z masy w puszce, pamiętaj o przesmażeniu jej na maśle, aby uniknąć gorzkiego smaku.
Gdy przygotowujemy mak samodzielnie od podstaw, warto poświęcić na to dwa dni.
Pierwszego dnia trzeba mak przelać wrzątkiem i nastawić do namoczenia - najlepiej na całą noc. Na drugi dzień gotujemy mak na wolnym ogniu ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy wodę na sitku (nawet przez dwie godziny), i mielimy mak 2-3 razy przez sitko (jeśli mamy specjalne sitko do maku - wystarczy raz).
Przed zmieleniem można dodać do maku miód. Wiele osób też gotuje mak w mleku, a nie na wodzie - dzięki temu zyskuje delikatniejszy smak.