Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec: przepis [WIDEO]

Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec: przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najważniejsza w makowcu masa makowa musi być zapieczona w smacznym cieście - radzimy, jak takie zrobić

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny!

Poznaj tajemnice maku na makowiec!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

Składniki

  • 15 dag masła lub margaryny

  • 40 dag mąki

  • 5 dag drożdży

  • 3 łyżki śmietany

  • 4 łyżki cukru pudru

  • cukier waniliowy

  • 2 jajka

  • białko do smarowania

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy, szczyptę soli. Siekamy z tłuszczem.

  • Wbijamy jajka, dodajemy drożdże wymieszane ze śmietaną i zagniatamy ciasto.

  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Smarujemy białkiem, nakładamy przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta, i zawijamy w rulon.

  • Układamy go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce (najlepiej podłużnej) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ocena: 2,7