Makłowicz nigdy nie dodaje tego składnika do leczo. Całkowicie zmienia potrawę
Leczo, czyli tradycyjna potrawa kuchni węgierskiej, to danie warzywne składające się z pomidorów i papryki. Jest znane i lubiane w wielu europejskich krajach. W Polsce wyjątkowo popularny jest przepis na leczo z cukinią. Robert Makłowicz uważa jednak, że jeżeli do leczo doda się cukinię, będzie to zupełnie inna potrawa.
Spis treści
Węgierskie leczo – co to jest?
Węgierskie leczo jest potrawą przyrządzaną z duszonych pomidorów, papryki i cebuli oraz wędzonej słoniny. Składniki doprawia mieloną słodką lub ostrą papryką. Węgrzy wzbogacają leczo kiełbasą lub ryżem, który zagęszcza potrawę i zapewni sytość. Leczo serwuje się jako samodzielne danie lub dodatek do potraw z mięsem.
Leczo według polskich przepisów
Leczo jest niezwykle lubiane w naszym kraju. W wielu przepisach, które krążą w internecie, wśród składników można znaleźć cukinię lub bakłażany. Krytyk kulinarny Robert Makłowicz uważa, że leczo w wersji z cukinią jest bardziej podobne do ratatouille. Jest to potrawa warzywna pochodząca z francuskiej Prowansji. To danie pokrewne węgierskiego leczo. Ratatouille przyrządza się z bakłażanów, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki.
W sieci można odnaleźć mnóstwo przepisów na leczo. W polskiej wersji tradycyjnej węgierskiej potrawy oprócz cukinii często dodaje się pieczarki, szpinak czy nawet szparagi. Sporo przepisów zawiera mięso drobiowe, boczek czy kiełbasę. Polskie wariacje nie mają jednak nic wspólnego z prawdziwym leczo z Węgier.
Jak zrobić leczo? Sprawdzone przepisy
Leczo to pyszna i aromatyczna potrawa. Oto sprawdzone przepisy na leczo, które warto wypróbować. Znajdziecie tu recepturę Roberta Makłowicza, przepis na prawdziwe węgierskie leczo oraz polską wersję z cukinią.
- Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza
- Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem: pomysł na obiad
- Leczo z makaronem
- Przepis na pyszne leczo - obowiązkowe w sezonie na paprykę
- Jak zrobić leczo z cukinii - sprawdzony przepis