Przepis na pyszne leczo - obowiązkowe w sezonie na paprykę
2021-03-29
średni
60 min
4
Leczo to przebój późnego lata i jesieni, gdyż właśnie wtedy sezonowym warzywem jest papryka. Świetne, sycące, lekkostrawne. Dobrze doprawione idealnie cię rozgrzeje, gdy nadejdą jesienne chłody. Dostarczy też sporo zdrowych substancji naszemu organizmowi.
Podawaj leczo samo lub z parówkami czy kiełbaską. Doskonale smakuje także z pokrojonym w kostkę serem typu feta. Jeśli jednak zdecydujesz się podać leczo ze słonym serem, ostrożnie doprawiaj warzywa.
Polecamy też:
Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym
Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami: ten przepis nie ma sobie równych
Wołowina w czerwonym winie z papryką: przepis na rodzinny obiad
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę i pomidory umyj. Luźno ułóż na blaszkach i piecz w piekarniku około 20 minut.
- Upieczoną paprykę zahartuj w zimnej wodzie, wtedy bez najmniejszego problemu usuniesz jej twardą skórkę.
- Miąższ pokrój w paski. Pomidory pozbaw skórki i pokrój w grubą kostkę.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż w rondlu na oleju. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Następnie wrzuć do rondla uprzednio umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Wystarczy dobrze umyć warzywo i odciąć końcówki.
- Gdy cukinia będzie miękka, do masy warzywnej włóż pieczoną paprykę i pomidory, duś razem przez 5 minut, a na końcu dopraw solą, pieprzem, papryką i chili.
- Jeśli się spieszysz, możesz zrezygnować z pieczenia papryki i pomidorów. Paprykę wówczas umyj, pokrój w paseczki i podsmaż przed duszeniem. Pomidory sparz w gorącej wodzie i pozbaw skórek. Pamiętaj jednak, że pieczone warzywa nadadzą twojemu daniu zupełnie inny smak. Sprawią także, że będzie ono lżej strawne.