Przepis na pyszne leczo - obowiązkowe w sezonie na paprykę

Leczo
Autor: Shutterstock Leczo to danie obowiązkowe jesienią, kiedy papryki jest pod dostatkiem.
średni
60 min
4

Leczo to przebój późnego lata i jesieni, gdyż właśnie wtedy sezonowym warzywem jest papryka. Świetne, sycące, lekkostrawne. Dobrze doprawione idealnie cię rozgrzeje, gdy nadejdą jesienne chłody. Dostarczy też sporo zdrowych substancji naszemu organizmowi.

Podawaj leczo samo lub z parówkami czy kiełbaską. Doskonale smakuje także z pokrojonym w kostkę serem typu feta. Jeśli jednak zdecydujesz się podać leczo ze słonym serem, ostrożnie doprawiaj warzywa.

Polecamy też:

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym

Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami: ten przepis nie ma sobie równych

Wołowina w czerwonym winie z papryką: przepis na rodzinny obiad

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę i pomidory umyj. Luźno ułóż na blaszkach i piecz w piekarniku około 20 minut.
  • Upieczoną paprykę zahartuj w zimnej wodzie, wtedy bez najmniejszego problemu usuniesz jej twardą skórkę.
  • Miąższ pokrój w paski. Pomidory pozbaw skórki i pokrój w grubą kostkę.
  • Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż w rondlu na oleju. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
  • Następnie wrzuć do rondla uprzednio umytą i pokrojoną w kostkę cukinię. Jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać ze skórki. Wystarczy dobrze umyć warzywo i odciąć końcówki.
  • Gdy cukinia będzie miękka, do masy warzywnej włóż pieczoną paprykę i pomidory, duś razem przez 5 minut, a na końcu dopraw solą, pieprzem, papryką i chili.
  • Jeśli się spieszysz, możesz zrezygnować z pieczenia papryki i pomidorów. Paprykę wówczas umyj, pokrój w paseczki i podsmaż przed duszeniem. Pomidory sparz w gorącej wodzie i pozbaw skórek. Pamiętaj jednak, że pieczone warzywa nadadzą twojemu daniu zupełnie inny smak. Sprawią także, że będzie ono lżej strawne.
Dagmara Kijanowska
więcej