Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wnętrze gołąbka po meksykańsku wypełnia duszona papryka i młoda cebulka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki po meksykańsku z papryką w sosie pomidorowym to świetne danie obiadowe. Gołąbki tak przygotowane smakują nieco inaczej niż nasze tradycyjne danie, a może nawet lepiej. Mięso wieprzowe nadziewamy duszoną papryką i młodą cebulką i zawijamy w sparzone liście kapusty włoskiej, surowe liście kapusty pekińskiej lub boćwiny (mangoldu, buraka szpinakowego).

Składniki

  • 6-8 wierzchnich liści kapusty włoskiej

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 3 łyżki wody

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 dorodne papryki czerwone

  • 1 duży pęczek lub 2 mniejsze szczypioru lubelskiego razem z cebulkami

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • mielony czarny pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście kapusty wrzucić na osolony wrzątek i blanszować 2-4 minuty.

  • Paprykę pokroić w słupki, szczypior pokroić na odcinki wielkości pasków papryki. 

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać paprykę i smażyć 3-5 minut, dodać szczypior i smażyć jeszcze 1-3 minuty. Nie przypalić. Odstawić.

  • Cebulę i czosnek posiekać drobno. Zeszklić na 1 łyżce oleju. 

  • Do mięsa dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, tartą bułkę i wodę. Przyprawić solą, jeśli mięso nie zawiera soli dodanej przez producenta (sprawdź etykietę) i mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.

  • Mięso podzielić na 6-8 porcji. Z każdej porcji zrobić placuszek, na środku którego ułożyć kilka słupków papryki i szczypioru, zawinąć w roladki, każdą roladkę zawinąć w sparzone liście kapusty. 

  • Posiekane pomidory przełożyć do szerokiego rondla, wlać 1 puszkę wody, dodać przyprawy: obie papryki i czosnek granulowany oraz nieco pieprzu. Zagotować. 

  • Gołąbki ułożyć na wrzącym sosie, przykryć pokrywką i dusić 40 minut. 

  • Podawać ryżem lub kaszką kukurydzianą. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4