Wołowina w czerwonym winie

2021-03-29
Wołowina w czerwonym winie z papryką
Autor: Shutterstock Wołowina duszona w czerwonym winie to pyszne danie na rodzinny obiad. 
łatwy
35 min
4

Jak przyrządzić wołowinę, by była soczysta, miękka i aromatyczna? Polecamy przepis na wołowinę w czerwonym winie. Duszone mięso wołowe wyśmienicie smakuje w winnym sosie z dodatkiem papryki, cebuli i rozmarynu. Sprawdź, jak zrobić wołowinę w czerwonym winie, by wyszła idealnie soczysta i doskonale doprawiona.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wołowiny bez kości
  • cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 2x2 cm. Oprószyć mąką i zrumienić na gorącym tłuszczu. Przełożyć do rondla.
  • Na tym samym tłuszczu obsmażyć paprykę pokrojoną w drobną kostkę i cebulę pokrojoną w plasterki. Gdy się zezłoci, zalać całość szklanką wody. Zamieszać aż wywar nabierze brązowej barwy i zalać nim mięso w rondlu. Dusić do miękkości.
  • Wlać wino, wsypać 1/2 łyżeczki rozmarynu, popieprzyć i osolić do smaku. Odparować sos do dosyć gęstej konsystencji. Podawać wołowinę polaną sosem.