Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza

2021-03-29
Leczo - przepis Roberta Makłowicza
Autor: Shutterstock Leczo - przepis Roberta Makłowicza
łatwy
25 min
4

Leczo, to potrawa pochodzenia węgierskiego, podawana jako dodatek do kotletów schabowych. Robert Makłowicz zdradza przepis na leczo swojej mamy, z kilku rodzajów papryki. Można je zjeść od razu, a także zawekować i mieć pod ręką w każdej chwili, gdy przyjdzie ochota.

SKŁADNIKI

  • 1 kg papryki (mieszanej, o różnych kolorach)
  • 1 kg pomidorów
  • 2 małe ostre papryczki
  • 4 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, następnie dodać pokrojone w paski paprykę i papryczki.
  • Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli i papryki. Na koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Poddusić przez 10-15 min.
  • Gorące leczo wkładać do wyprażonych bądź wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 15 minut.