Leczo mojej mamy - przepis Roberta Makłowicza
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Leczo, to potrawa pochodzenia węgierskiego, podawana jako dodatek do kotletów schabowych. Robert Makłowicz zdradza przepis na leczo swojej mamy, z kilku rodzajów papryki. Można je zjeść od razu, a także zawekować i mieć pod ręką w każdej chwili, gdy przyjdzie ochota.
SKŁADNIKI
- 1 kg papryki (mieszanej, o różnych kolorach)
- 1 kg pomidorów
- 2 małe ostre papryczki
- 4 duże cebule
- kilka ząbków czosnku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w półplasterki cebulę, następnie dodać pokrojone w paski paprykę i papryczki.
- Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli i papryki. Na koniec dodać posiekany czosnek. Posolić. Poddusić przez 10-15 min.
- Gorące leczo wkładać do wyprażonych bądź wyparzonych słoiczków, pasteryzować przez 15 minut.