Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

2019-04-04 15:16

Naleśniki świetnie komponują się z różnymi farszami. Mogą być podstawą dań zarówno na słodko, czy wytrawnie. Ostateczny smak zależy od farszu, jaki użyjemy. A możliwości jest wiele. Jak farsz do naleśników? Oto nasze propozycje.

Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
Autor: Shutterstock Naleśniki można podać na 1001 sposobów, wszystko zależy od waszej fantazji. 

Spis treści

  1. Słodki farsz do naleśników
  2. Farsz do naleśników na słono
  3. Pikantny farsz do naleśników
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Słodki farsz do naleśników

Naleśniki smakują doskonale z ulubionym dżemem. Wypróbujcie również rosyjski patent i podajcie naleśniki prosto z patelni z tłustą śmietaną, konfiturą brzoskwiniową i topionym masłem. 

Naleśniki i twarożek to również niezmiennie przebojowa kompozycja. Najbardziej zmysłowe połączenie to cienki naleśnik, delikatne mascarpone i świeże truskawki. 

Polecamy przepis na:

Naleśniki z mascarpone i świeżymi truskawkami

Naleśniki z tradycyjnym twarożkiem i truskawkami

Jeśli chcecie, by wasze naleśniki były wyjątkowym deserem podajcie je z czekoladą, bitą śmietaną i owocami jagodowymi. Jeszcze lepsze mogą być tylko naleśniki z nadzieniem sernikowym i ulubioną czekoladą.

Polecamy przepis na:

Naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną i owocami jagodowymi

Naleśniki z sernikiem i czekoladą

Farsz do naleśników na słono

Naleśniki wypełnione wytrawnym farszem mogą stać się wyśmienitym posiłkiem południowym, jak i wieczornym. Zacznijmy od farszy warzywnych, które wzbogacone o dodatek skrobi lub roślinnych białek zamieniają się w pożywne danie na ciepło dla całej rodziny. 

Polecamy przepis na:

Naleśniki z puree z warzyw

Naleśniki z kremem porowym

Naleśniki z soczewicą i grzybami mun

Puszyste, dobrze wysmażone naleśniki to naturalna baza dla farszów grzybowych. Można wykorzystać pieczarki, grzyby hodowlane lub aromatyczne grzyby leśne.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki z grzybami

Naleśniki z kapustą kiszoną i grzybami

Pikantny farsz do naleśników

Naleśniki są perfekcyjną bazą dla farszy z dodatkiem sera. Inny charakter będą miały z twarogiem i pikantną rukolą, jeszcze inne wcielenie w towarzystwie słonej fety.

Polecamy przepis na:

Buraczkowe naleśniki z twarogiem i rukolą

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Nie zaskoczy was i to skojarzenie wędzony ser i twaróg, czyli „ruskie” nadzienie do naleśników.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z nadzieniem „ruskim”

Naleśniki idealnie komponują się z wyrazistymi i łatwo dostępnymi rybami: łososiem i tuńczykiem.

Polecamy przepis na:

Naleśniki z łososiem i szpinakiem

Naleśniki z tuńczykiem

W naszym zestawieniu nie może zabraknąć pełnych smaku sycących naleśników z mięsem. Do naleśników pysznie pasuję mięso drobiowe i wieprzowe. 

Polecamy przepisy na:

Naleśniki z kurczakiem i groszkiem

Naleśniki z kebabem z kurczaka   

Soczysta wieprzowina i naleśniki to połączenie idealne. 

Polecamy przepisy na:

Oszczędne naleśniki z mięsem mielonym i ryżem

Naleśniki z mięsem mielonym, serem i pomidorami

Z naleśnikami można także zaszaleć i spróbować niekonwencjonalnych połączeń z kuchni innych narodów.

Polecamy przepisy na:

Naleśniki z nadzieniem z wątróbki

Ukraiński tort wątróbkowy 

Niewiele osób wie, że słynne meksykańskie burritos przygotowuje się z pszennych placków, czyli naleśników, bogato nadziewanych farszem z mięsa i fasoli. 

Polecamy przepis na:

Meksykańskie naleśniki z mięsem i fasolą, czyli burritos

A to przecież jeszcze nie wszystko. Jednak po takim przygotowaniu, każdy może dopisać ciąg dalszy naleśnikowej historii, eksperymentując z nadzieniami do wybornych naleśników. 

QUIZ: Naleśniki - polskie dobro narodowe. Sprawdź, ile wiesz o naleśnikach?
Pytanie 1 z 10
Naleśniki robi się z następujących składników:
Zdjęcie