Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
Naleśniki świetnie komponują się z różnymi farszami. Mogą być podstawą dań zarówno na słodko, czy wytrawnie. Ostateczny smak zależy od farszu, jaki użyjemy. A możliwości jest wiele. Jak farsz do naleśników? Oto nasze propozycje.
Spis treści
Słodki farsz do naleśników
Naleśniki smakują doskonale z ulubionym dżemem. Wypróbujcie również rosyjski patent i podajcie naleśniki prosto z patelni z tłustą śmietaną, konfiturą brzoskwiniową i topionym masłem.
Naleśniki i twarożek to również niezmiennie przebojowa kompozycja. Najbardziej zmysłowe połączenie to cienki naleśnik, delikatne mascarpone i świeże truskawki.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z mascarpone i świeżymi truskawkami
Naleśniki z tradycyjnym twarożkiem i truskawkami
Jeśli chcecie, by wasze naleśniki były wyjątkowym deserem podajcie je z czekoladą, bitą śmietaną i owocami jagodowymi. Jeszcze lepsze mogą być tylko naleśniki z nadzieniem sernikowym i ulubioną czekoladą.
Polecamy przepis na:
Naleśniki czekoladowe z bitą śmietaną i owocami jagodowymi
Naleśniki z sernikiem i czekoladą
Farsz do naleśników na słono
Naleśniki wypełnione wytrawnym farszem mogą stać się wyśmienitym posiłkiem południowym, jak i wieczornym. Zacznijmy od farszy warzywnych, które wzbogacone o dodatek skrobi lub roślinnych białek zamieniają się w pożywne danie na ciepło dla całej rodziny.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z soczewicą i grzybami mun
Puszyste, dobrze wysmażone naleśniki to naturalna baza dla farszów grzybowych. Można wykorzystać pieczarki, grzyby hodowlane lub aromatyczne grzyby leśne.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z kapustą kiszoną i grzybami
Pikantny farsz do naleśników
Naleśniki są perfekcyjną bazą dla farszy z dodatkiem sera. Inny charakter będą miały z twarogiem i pikantną rukolą, jeszcze inne wcielenie w towarzystwie słonej fety.
Polecamy przepis na:
Buraczkowe naleśniki z twarogiem i rukolą
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Nie zaskoczy was i to skojarzenie wędzony ser i twaróg, czyli „ruskie” nadzienie do naleśników.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z nadzieniem „ruskim”
Naleśniki idealnie komponują się z wyrazistymi i łatwo dostępnymi rybami: łososiem i tuńczykiem.
Polecamy przepis na:
Naleśniki z łososiem i szpinakiem
W naszym zestawieniu nie może zabraknąć pełnych smaku sycących naleśników z mięsem. Do naleśników pysznie pasuję mięso drobiowe i wieprzowe.
Polecamy przepisy na:
Naleśniki z kurczakiem i groszkiem
Naleśniki z kebabem z kurczaka
Soczysta wieprzowina i naleśniki to połączenie idealne.
Polecamy przepisy na:
Oszczędne naleśniki z mięsem mielonym i ryżem
Naleśniki z mięsem mielonym, serem i pomidorami
Z naleśnikami można także zaszaleć i spróbować niekonwencjonalnych połączeń z kuchni innych narodów.
Polecamy przepisy na:
Naleśniki z nadzieniem z wątróbki
Niewiele osób wie, że słynne meksykańskie burritos przygotowuje się z pszennych placków, czyli naleśników, bogato nadziewanych farszem z mięsa i fasoli.
Polecamy przepis na:
Meksykańskie naleśniki z mięsem i fasolą, czyli burritos
A to przecież jeszcze nie wszystko. Jednak po takim przygotowaniu, każdy może dopisać ciąg dalszy naleśnikowej historii, eksperymentując z nadzieniami do wybornych naleśników.