Jak zrobić białą kiełbasę na Wielkanoc?
Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych dań wielkanocnego stołu. Kiełbasę można kupić lub zrobić w domu. Polecamy Wam to drugie rozwiązanie. Przygotowanie białej kiełbasy jest łatwe. Domowa kiełbasa biała jest pyszna i zdrowa. I można ją przyrządzić na 101 sposobów. Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Spis treści
- Co to jest biała kiełbasa?
- Biała kiełbasa ze sklepu – co w niej znajdziemy?
- Jak zrobić białą kiełbasę?
- Jak zrobić białą kiełbasę drobiową?
- Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?
- Jak upiec białą kiełbasę?
- Jak usmażyć białą kiełbasę?
- Więcej sprawdzonych przepisów na białą kiełbasę
- Zobacz także 10 klasycznych przepisów z białą kiełbasą w roli głównej
Co to jest biała kiełbasa?
Biała kiełbasa to nic innego jak kiełbasa nie peklowana. Po ugotowaniu kiełbasa konserwowana tylko solą kuchenną jest biała lub jasnoszara. Jeśli masa mięsna została przygotowana z dodatkiem wołowiny, kolor kiełbasy będzie zdecydowanie szary. Różowy i ciemnoróżowy kolor kiełbasa zawdzięcza solom peklującym. Jednak fosforany w nich zawarte uznawane są za szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Dlatego biała kiełbasa jest zdrowsza. No i smaczniejsza!
Biała kiełbasa ze sklepu – co w niej znajdziemy?
Poniżej prezentujemy skład surowej białej kiełbasy uznanego producenta wędlin (informacje z opakowania):
Mięso wieprzowe 91%, woda, sól, przyprawy (w tym sezam, seler, czosnek, majeranek), błonnik roślinny, stabilizatory E451 (I, II), E450 (III, V), białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości: octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny (gluten), substancja konserwująca E250.
Nie rozumiecie nazw wymienionych w składzie? Nie kupujcie.
Jak zrobić białą kiełbasę?
Biała kiełbasa na śmietanie jest jedną z najłatwiejszych wędlin wieprzowych do przygotowania w domu. Nie wymaga specjalnych umiejętności. Śmietanę kremówkę warto przed przed przygotowanie kiełbasy zamrozić w kostkach, które przed dodaniem do masy mięsnej pokruszyć w blenderze. Dodatek zimnych okruchów zapobiega wytrącaniu się wody z masy mięsnej w trakcie jej wyrabiania, konserwuje i nadaje smak.
Wypróbuj koniecznie: Biała kiełbasa na śmietanie
Jak zrobić białą kiełbasę drobiową?
Biała kiełbasa z kurczaka jest bardzo łatwa do przygotowania, mało tłusta i niedroga. Wszystko czego potrzebujesz to mięso, jelita i przyprawy oraz maszynka do mięsa (najlepiej z przystawką do napełniania jelit farszem). Przyda ci się też ostry nóż i moździerz. Warto samodzielnie robić wędliny, gdyż wtedy wiemy co jemy, a także znacząco oszczędzamy pieniądze.
Spróbuj także: Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania
Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?
Biała kiełbasa gotowana to najpopularniejszy sposób jej przygotowywania, choć tę wędlinę można serwować na wiele sposobów. Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Podajemy kilka sprawdzonych rad.
Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.
Kiełbasę parzymy/gotujemy ok. 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić, czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą i ostrymi sosami na bazie majonezu.
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Jak upiec białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.
Sprawdź już teraz: Biała kiełbasa pieczona - jak upiec białą kiełbasę?
Jak usmażyć białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta.
Wypróbuj koniecznie: Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania
Więcej sprawdzonych przepisów na białą kiełbasę
Białą kiełbasę można nie tylko piec i gotować. Oto przepisy na niebanalne wykorzystanie niepeklowanej kiełbasy, jako przystawki lub imprezowej przekąski:
Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką [WIDEO]
Biała kiełbasa pieczona we francuskim cieście - łatwy przepis na pyszną przekąskę
Nie zapominajmy, że biała kiełbasa nie bez przyczyny idealnie pasuje do żurku. Nie tylko od święta.
Żurek z białą kiełbasą - prosty, szybki przepis [WIDEO]