Biała kiełbasa z kurczaka - smakowita, dietetyczna i łatwa do przygotowania
Biała kiełbasa z kurczaka jest bardzo łatwa do przygotowania, mało tłusta i niedroga. Wszystko czego potrzebujesz to mięso, jelita i przyprawy oraz maszynka do mięsa (najlepiej z przystawką do napełniania jelit farszem). Przyda ci się też ostry nóż i moździerz. Warto samodzielnie robić wędliny, gdyż wtedy wiemy co jemy, a także znacząco oszczędzamy pieniądze.
Dowiedz się, dlaczego domowe wędliny są lepsze od tych ze sklepu:
Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?
Polecamy też:
Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów
Domowa szynka gotowana z ziołami
Domowa wędlina z pieczonego indyka
Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
Mięsa pieczone na święta TOP 12: nowe i rewelacyjne przepisy na wieprzowinę
SKŁADNIKI
- 1,8 kg mięsa z ćwiartek kurczaka
- 5 g czosnku
- 3 g gorczycy białej
- 30 g soli
- 5 g domowej vegety
- 3 g pieprzu czarnego
- 3 g mielonej papryki słodkiej
- 3 g majeranku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 150 ml bardzo zimnej wody
- paczuszka jelit - potrzebne będą ok. 2 m
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso obieramy z tłuszczu, skórek i kości i kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
- Skórki, tłuszcz i czosnek mielimy przez sitko 4 mm.
- Do pokrojonego mięsa dodajemy zmielone skórki z tłuszczem.
- Gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę mieszamy i rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy sos sojowy, vegetę i sól oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i dodajemy do mięsa.
- Dokładnie mieszamy. Gdyby mięso nie chciało zmienić się w jednolitą masę, można dodać bardzo zimnej wody i ponownie wyrabiać do momentu dobrej kleistości farszu.
- Jelita przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Napełniamy je ściśle farszem.
- Kiełbasę parzymy w wodzie o temperaturze 75 stopni C przez 25 minut.