Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pastrami z piersi kurczaka to niezwykle prosta w przygotowaniu wędlina domowa. Może ją zrobić każdy, kto ma piekarnik i trochę dobrych chęci. Filet drobiowy to jeden z najtańszych surowców. Warto wykorzystać promocje na piersi kurczaka i przygotować ten zdrowy i pyszny filet. Tak przygotowane mięso zachowa soczystość i będzie smakować wszystkim. 

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka tłuczonego pieprzu różowego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć piersi kurczaka i odstawić na co najmniej 30 minut.

  • Piekarnik rozgrzać do 250°C.

  • Piersi kurczaka związać razem dość ciasno za pomocą bawełnianego sznurka. Powinny tworzyć jedną pieczeń.

  • Na blasze wyłożonej folią do pieczenia, błyszczącą stroną do góry, ułożyć związane piersi kurczaka.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut.

  • Wyłączyć grzanie i pozostawić mięso w piekarniku na 4 godziny. Nie otwierać drzwiczek.

  • Po upływie 4 godziny wyjąć mięso, ostudzić w temperaturze pokojowej, szczelnie zapakować i przechowywać w lodówce.

  • Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6