Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

2021-03-29
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Pastrami z piersi kurczaka to niezwykle prosta w przygotowaniu wędlina domowa. Może ją zrobić każdy, kto ma piekarnik i trochę dobrych chęci. Filet drobiowy to jeden z najtańszych surowców. Warto wykorzystać promocje na piersi kurczaka i przygotować ten zdrowy i pyszny filet. Tak przygotowane mięso zachowa soczystość i będzie smakować wszystkim. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tłuczonego pieprzu różowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć piersi kurczaka i odstawić na co najmniej 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 250°C.
  • Piersi kurczaka związać razem dość ciasno za pomocą bawełnianego sznurka. Powinny tworzyć jedną pieczeń.
  • Na blasze wyłożonej folią do pieczenia, błyszczącą stroną do góry, ułożyć związane piersi kurczaka.
  • Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut.
  • Wyłączyć grzanie i pozostawić mięso w piekarniku na 4 godziny. Nie otwierać drzwiczek.
  • Po upływie 4 godziny wyjąć mięso, ostudzić w temperaturze pokojowej, szczelnie zapakować i przechowywać w lodówce.
  • Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki.