Jak przyrządzić miękką i soczystą wołowinę? Jeden naturalny składnik czyni cuda
Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pastrami z piersi kurczaka to niezwykle prosta w przygotowaniu wędlina domowa. Może ją zrobić każdy, kto ma piekarnik i trochę dobrych chęci. Filet drobiowy to jeden z najtańszych surowców. Warto wykorzystać promocje na piersi kurczaka i przygotować ten zdrowy i pyszny filet. Tak przygotowane mięso zachowa soczystość i będzie smakować wszystkim.
Składniki
500 g piersi kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka tłuczonego pieprzu różowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć piersi kurczaka i odstawić na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250°C.
Piersi kurczaka związać razem dość ciasno za pomocą bawełnianego sznurka. Powinny tworzyć jedną pieczeń.
Na blasze wyłożonej folią do pieczenia, błyszczącą stroną do góry, ułożyć związane piersi kurczaka.
Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut.
Wyłączyć grzanie i pozostawić mięso w piekarniku na 4 godziny. Nie otwierać drzwiczek.
Po upływie 4 godziny wyjąć mięso, ostudzić w temperaturze pokojowej, szczelnie zapakować i przechowywać w lodówce.
Przed podaniem pokroić na cienkie plasterki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska