Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszną włoską wędlinę - pancetta copatta - można przygotować w domu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karkówka dojrzewająca to świetna wędlina domowa w stylu włoskiej pancetty coppaty - wędliny, która po przekrojeniu wygląda jak jasno-czerwony marmur z białymi pękającymi żyłkami. Domowa wędlina ze schabu karkowego jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Aby docenić smak karkówki dojrzewającej trzeba kroić ja cienko. 

Składniki

  • ok. 700 g schabu karkowego bez kości

  • 1 kg cukru

  • 1 kg soli

  • olej

  • przyprawy:

  • 2 łyżki majeranku

  • łyżeczka tymianku

  • ½ łyżeczki cząbru

  • kilka pokruszonych listków laurowych

  • spora szczypta mielonego ziela angielskiego

  • przeciśnięty ząbek czosnku

  • świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)

  • pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek

  • uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab karkowy, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę – pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem.

  • Schab karkowy wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć karkówkę, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.

  • Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę.

  • Potem włożyć schab karkowy do pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni.

  • Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.

Ocena: 2,7