Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]
Karkówka dojrzewająca, przepis jak zrobić wędlinę domową ze schabu karkowego

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pyszną włoską wędlinę - pancetta copatta - można przygotować w domu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Karkówka dojrzewająca to świetna wędlina domowa w stylu włoskiej pancetty coppaty - wędliny, która po przekrojeniu wygląda jak jasno-czerwony marmur z białymi pękającymi żyłkami. Domowa wędlina ze schabu karkowego jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Aby docenić smak karkówki dojrzewającej trzeba kroić ja cienko.
Składniki
ok. 700 g schabu karkowego bez kości
1 kg cukru
1 kg soli
olej
przyprawy:
2 łyżki majeranku
łyżeczka tymianku
½ łyżeczki cząbru
kilka pokruszonych listków laurowych
spora szczypta mielonego ziela angielskiego
przeciśnięty ząbek czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek
uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab karkowy, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę – pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem.
Schab karkowy wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć karkówkę, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.
Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę.
Potem włożyć schab karkowy do pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni.
Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.