
Mięso z rosołu przerabiam na smakowitą domową wędlinę. Robię ją błyskawicznie z kilku składników
Zamiast kupować gotową wędlinę drobiową w sklepie, łatwo można przygotować ją w domu. Jest o wiele smaczniejsza i nie zawiera konserwantów. To przepis w duchu filozofii zero waste, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się resztki.

Kiełbasa w słoiku. Domową kiełbasiankę z prostych składników można przechowywać miesiącami
Kiełbasa w słoiku to smaczna i zdrowa domowa konserwa, idealna na śniadanie, posiłek dla gości lub w podróż. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu można ją długo przechowywać. Z porcji mięsa podanej w przepisie otrzymasz 4 słoiki po 400 g lub 8 po 200 g. Prosta i bezpieczna w składzie mielonka, która zachwyci każdego!

Domowa wędlina w 5 minut? Z tym przepisem schab jest soczysty i kruchy
Zamiast kupować wędlinę w sklepie, łatwo i szybko można zrobić ją w domu. Schab w 5 minut na kanapki zachwyci smakiem, kruchością i łatwym przygotowaniem. Jest o wiele zdrowszy niż kupne wędliny. Nie zawiera konserwantów i innych składników, które nie zawsze są bezpieczne dla zdrowia.
Sprawdź przepis na schab w 5 minut.

Kiełbasa prezesówka do słoika. Może stać nawet 10 lat i wciąż będzie pyszna
Domowe wędliny są pyszne i wcale nie tak trudne do samodzielnego przyrządzenia. Najlepszym przykładem jest kiełbasa prezesówka. To mięsny smakołyk w słoiku z karkówki i boczku. Swój oryginalny smak i długą datę ważności zawdzięcza potrójnemu procesowi konserwacji.
Sprawdź przepis na kiełbasę prezesówkę.

Domowa wędlina wygrywa ze sklepową. Przepis, który zachwyci cię od pierwszego kęsa
Każdy, kto choć raz spróbował domowej wędliny, wie, że nie można jej porównać z żadnym produktem sklepowym. Domowa szynka jest soczysta, aromatyczna i pełna naturalnych smaków, które przewyższają nawet najbardziej wyszukane wędliny dostępne w supermarketach. Dodatkowo, przygotowując wędlinę samodzielnie, masz pełną kontrolę nad użytymi składnikami, dzięki czemu unikasz konserwantów, stabilizatorów i sztucznych aromatów.
Sprawdź przepis na domową wędlinę.

Karkówka w słoiku. Łatwy przepis na domową konserwę mięsną
Sklepowe półki uginają się od gotowych konserw mięsnych. Zamiast kupować, pyszną konserwę mięsną z karkówki można zrobić samodzielnie w domu. Pyszna, miękka i soczysta karkówka w słoiku to pomysł na zdrowszą wersję konserwy mięsnej.
Sprawdź przepis na karkówkę do słoika.

Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka
Szynka drobiowa to delikatna i chuda wędlina, którą warto przygotować samodzielnie w domowym szynkowarze. To praktyczne urządzenie umożliwia gotowanie pod zwiększonym ciśnieniem, podkreślając naturalny smak drobiowego mięsa. Domowa szynka jest nie tylko smaczna, ale także dietetyczna, stanowiąc zdrową alternatywę dla sklepowych wędlin.

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina
Pastrami z piersi kurczaka to niezwykle prosta w przygotowaniu wędlina domowa. Może ją zrobić każdy, kto ma piekarnik i trochę dobrych chęci. Filet drobiowy to jeden z najtańszych surowców. Warto wykorzystać promocje na piersi kurczaka i przygotować ten zdrowy i pyszny filet. Tak przygotowane mięso zachowa soczystość i będzie smakować wszystkim.
Sprawdź przepis na drobiowe pastrami.

Soczysta łopatka peklowana, trzykrotnie parzona - idealna domowa wędlina
Łopatka peklowana, trzykrotnie parzona to propozycja dla tych, którzy nie chcą dłużej jeść wędlin ze sklepu. Nie wymaga wędzenia, jest niezbyt kosztowna, a jej smak jest wyśmienity.
Sprawdź przepis na łopatkę peklowaną.

Pieczony boczek rolowany: domowa wędlina na kanapki
Pieczony boczek rolowany to doskonała wędlina na zimno. Świetnie smakuje z musztardą lub chrzanem. Co prawda boczek wieprzowy jest dość tłusty, ale pamiętajmy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a w życiu najważniejszy jest umiar. Przygotowanie rolady z boczku nie jest trudne. Wystarczy stosować się do zaleceń przepisu i wyśmienita wędlina domowa gotowa. Można go także podać na ciepło, jako danie główne.