Soczysta łopatka peklowana, trzykrotnie parzona - idealna domowa wędlina
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Łopatka peklowana, trzykrotnie parzona to propozycja dla tych, którzy nie chcą dłużej jeść wędlin ze sklepu. Nie wymaga wędzenia, jest niezbyt kosztowna, a jej smak jest wyśmienity.
SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej b/k
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- Zaprawa do peklowania:
- ok. 1,5 l wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskie
- 2 łyżki soli peklowej
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- do parzenia
- 1,5-2 l wody
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskie
- 4-6 dużych ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłukać i osuszyć, odciąć większość tłuszczu i odstające przy brzegach kawałki. Natrzeć czosnkiem roztartym z odrobiną soli, majerankiem i pieprzem.
- Uformować z mięsa zgrabny kawałek i związać je bawełnianym sznurkiem kuchennym albo umieścić w siatce wędliniarskiej. Włożyć do szklanego pojemnika i odstawić do lodówki.
- Z podanych składników przygotować zaprawę do peklowania, krótko zagotować, a następnie ostudzić. Zimną zalewą zalać mięso, przykryć i pozostawić w lodówce na 24 do 48 godzin - co 8 godzin przekręcając mięso w zalewie.
- Po zakończeniu peklowania w garnku, do którego bez problemu włożymy zapeklowane mięso, zagotować wodę z przyprawami. Do wrzątku włożyć łopatkę i gotować 5 minut. Po upływie tego czasu wyłączyć palnik, ale mięso pozostawić w wodzie, pod przykryciem, aż do całkowitego wystygnięcia.
- Po 12 godzinach powtórzyć procedurę, a po kolejnych 12 - mięso zagotować po raz ostatni. Pozostawić mięso do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z wody, włożyć do lodówki, by gotowa wędlina się schłodziła.