Mięso z rosołu przerabiam na smakowitą domową wędlinę. Robię ją błyskawicznie z kilku składników

drobiowa wędlina z mięsa z rosołu
Autor: Shutterstock Z mięsa z rosołu zrobisz pyszną domową wędlinę. Jest idealna do pieczywa i jako przekąska.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zamiast kupować gotową wędlinę drobiową w sklepie, łatwo można przygotować ją w domu. Jest o wiele smaczniejsza i nie zawiera konserwantów. To przepis w duchu filozofii zero waste, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się resztki. Zobaczcie, jak zrobić pyszną domową wędlinę drobiową z kurczaka z rosołu.

Z czego zrobić domową wędlinę?

Chociaż sklepowe lodówki uginają się od krojonej i paczkowanej wędliny, łatwo i szybko można zrobić ją w domu. Smaczną domową wędlinę przyrządza się z mięsa drobiowego i warzyw, które zostały po ugotowaniu rosołu. Zwykle lądują w koszu, ponieważ brakuje pomysłów na ich wykorzystanie. Idealnie sprawdzą się do przyrządzenia smakowitej domowej wędliny na śniadanie i nie tylko.

Co jest potrzebne do przygotowania domowej wędliny drobiowej? Dzięki temu przepisowi resztki się nie zmarnują. Powstanie wyborny dodatek do pieczywa w stylu zero waste, czyli bez marnowania.

  • mięso drobiowe z rosołu
  • warzywa z rosołu
  • rosół
  • żelatyna
  • dodatki – czerwona papryka, korniszony
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić drobiową wędlinę z mięsa z rosołu?

Przepis na wędlinę przygotowaną z mięsa z kurczaka z rosołu wcale nie jest taki trudny. Postępując według niego krok po kroku, doskonała domowa wędlina z dodatkami uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie nie jest też czasochłonne. Należy jednak pamiętać, że wędlina powinna stężeć w lodówce przez całą noc. Dopiero następnego dnia będzie można zrobić z nią kanapki.

Jak zrobić domową szynkę drobiową? To łatwy przepis nawet dla początkujących. Kilka kroków i smaczna wędlina z mięsa rosołowego jest gotowa.

  • 1. krok – namoczenie żelatyny i zalanie jej gorącym rosołem
  • 2. krok – zblendowanie mięsa drobiowego z rosołu
  • 3. krok – wymieszanie masy mięsnej z warzywami z rosołu, dodatkami i przyprawami
  • 4. krok – przełożenie masy mięsnej do formy lub butelki
  • 5. krok – schłodzenie domowej wędliny drobiowej w lodówce

Jak podawać drobiową wędlinę z mięsa z rosołu?

Pyszna i pełna smakowitych dodatków wędlina z kurczaka rosołowego to pomysł na dodatek do pieczywa. To pozbawiony konserwantów zamiennik tradycyjnej szynki ze sklepu, który świetnie smakuje na kanapkach. Tę wyborną wędlinę można podawać na śniadanie i na kolację. Z sałatą, serem i pomidorem lub świeżym ogórkiem tworzy znakomity posiłek. To wyborny składnik przekąsek, a nawet sałatek. W każdej postaci domowa wędlina z mięsa drobiowego z rosołu smakuje wyśmienicie i podbije każde podniebienie.

SKŁADNIKI

  • 450 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole
  • 100 ml gorącego rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • czerwona papryka
  • korniszony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę przesypać do kubka i zalać wodą. Odstawić, aby napęczniała.
  • Do żelatyny wlać gorący rosół i dokładnie wymieszać.
  • Mięso drobiowe z rosołu oddzielić od kości i zmiksować na gładką pastę.
  • Dodać pokrojone w kostkę warzywa z rosołu oraz paprykę i korniszony. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Masę mięsną przełożyć do niedużej prostokątnej formy lub butelki. Dokładnie dociskać masę łyżką.
  • Wstawić do lodówki na całą noc.
  • Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie lub kolację czy jako przekąskę.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej