Mięso z rosołu przerabiam na smakowitą domową wędlinę. Robię ją błyskawicznie z kilku składników
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zamiast kupować gotową wędlinę drobiową w sklepie, łatwo można przygotować ją w domu. Jest o wiele smaczniejsza i nie zawiera konserwantów. To przepis w duchu filozofii zero waste, ponieważ do jej przygotowania wykorzystuje się resztki. Zobaczcie, jak zrobić pyszną domową wędlinę drobiową z kurczaka z rosołu.
Z czego zrobić domową wędlinę?
Chociaż sklepowe lodówki uginają się od krojonej i paczkowanej wędliny, łatwo i szybko można zrobić ją w domu. Smaczną domową wędlinę przyrządza się z mięsa drobiowego i warzyw, które zostały po ugotowaniu rosołu. Zwykle lądują w koszu, ponieważ brakuje pomysłów na ich wykorzystanie. Idealnie sprawdzą się do przyrządzenia smakowitej domowej wędliny na śniadanie i nie tylko.
Co jest potrzebne do przygotowania domowej wędliny drobiowej? Dzięki temu przepisowi resztki się nie zmarnują. Powstanie wyborny dodatek do pieczywa w stylu zero waste, czyli bez marnowania.
- mięso drobiowe z rosołu
- warzywa z rosołu
- rosół
- żelatyna
- dodatki – czerwona papryka, korniszony
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić drobiową wędlinę z mięsa z rosołu?
Przepis na wędlinę przygotowaną z mięsa z kurczaka z rosołu wcale nie jest taki trudny. Postępując według niego krok po kroku, doskonała domowa wędlina z dodatkami uda się już za pierwszym razem. Przygotowanie nie jest też czasochłonne. Należy jednak pamiętać, że wędlina powinna stężeć w lodówce przez całą noc. Dopiero następnego dnia będzie można zrobić z nią kanapki.
Jak zrobić domową szynkę drobiową? To łatwy przepis nawet dla początkujących. Kilka kroków i smaczna wędlina z mięsa rosołowego jest gotowa.
- 1. krok – namoczenie żelatyny i zalanie jej gorącym rosołem
- 2. krok – zblendowanie mięsa drobiowego z rosołu
- 3. krok – wymieszanie masy mięsnej z warzywami z rosołu, dodatkami i przyprawami
- 4. krok – przełożenie masy mięsnej do formy lub butelki
- 5. krok – schłodzenie domowej wędliny drobiowej w lodówce
Jak podawać drobiową wędlinę z mięsa z rosołu?
Pyszna i pełna smakowitych dodatków wędlina z kurczaka rosołowego to pomysł na dodatek do pieczywa. To pozbawiony konserwantów zamiennik tradycyjnej szynki ze sklepu, który świetnie smakuje na kanapkach. Tę wyborną wędlinę można podawać na śniadanie i na kolację. Z sałatą, serem i pomidorem lub świeżym ogórkiem tworzy znakomity posiłek. To wyborny składnik przekąsek, a nawet sałatek. W każdej postaci domowa wędlina z mięsa drobiowego z rosołu smakuje wyśmienicie i podbije każde podniebienie.
SKŁADNIKI
- 450 g mięsa drobiowego ugotowanego w rosole
- 100 ml gorącego rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- 1 pietruszka z rosołu
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- sól, pieprz
dodatkowo:- czerwona papryka
- korniszony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę przesypać do kubka i zalać wodą. Odstawić, aby napęczniała.
- Do żelatyny wlać gorący rosół i dokładnie wymieszać.
- Mięso drobiowe z rosołu oddzielić od kości i zmiksować na gładką pastę.
- Dodać pokrojone w kostkę warzywa z rosołu oraz paprykę i korniszony. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
- Masę mięsną przełożyć do niedużej prostokątnej formy lub butelki. Dokładnie dociskać masę łyżką.
- Wstawić do lodówki na całą noc.
- Podawać z ulubionym pieczywem na śniadanie lub kolację czy jako przekąskę.