Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów z apteki
Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań na wzmocnienie stawów, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, łapkach dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach, bo rosół kolagenowy jest lepszy od nich i tańszy.
Rosół kolagenowy można podawać jak każdy inny, z dodatkiem drobnego makaronu. Warto jednak popijać go 2-3 razy dziennie, traktując po prostu jak ciepły napój. Gdy wydaje się zbyt tłusty, można rosół odtłuścić - po schłodzeniu usunąć z niego nadmiar zestalonego tłuszczu.
Ugotowane żołądki oraz kawałki mięsa ze skrzydełek można także zalać przecedzonym wywarem i schłodzić do stężenia. Tak przygotowana galaretka podana z chrzanem będzie pyszną kolacją.
Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” z przepisami na ponad 100 pysznych zup. Do kupienia w dobrych księgarniach oraz w sklepie wiemiwybieram.pl.
Pod wideo znajdziesz galerię, a w niej 12 przepisów na pyszne rosoły
SKŁADNIKI
- 1 kg szyjek, skrzydełek i korpusu drobiowego
- 0,5 kg kurzych żołądków
- 0,5 kg kurzych łapek
- 3,5 l wody
- 4 średniej wielkości marchewki
- 3 pietruszki podobnej wielkości, co marchewki
- 1/2 średniego selera
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 duża cebula w łupinie
- 7 sztuk goździków
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- szczypta soli
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka włożyć drobiowe elementy, zalać zimną wodą. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
- Całą cebulę w łupinie opiec na ogniu lub przekroić na ćwiartki i uprażyć na suchej patelni. Dodać do garnka. Patelnię na której była prażona cebula opłukać wodą i dodać do garnka.
- Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa oraz przyprawy.
- Przykryć pokrywką, pozostawiając wąską szczelinę dla uchodzącej pary, gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.
- Rosół przecedzić. Żołądki pokroić w paseczki i wykorzystać, jako dodatek do zupy.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki.