Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów

2020-01-09
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Ludmiła Stawska
Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów
Autor: Shutterstock Domowy rosół - najlepsze źródło łatwo przyswajalnego kolagenu
łatwy
20 min
4

Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach na stawy i włosy. To lepsze od botoksu dla skóry. 

Składniki

1 kg szyjek, skrzydełek i korpusu drobiowego

0,5 kg kurzych żołądków

0,5 kg kurzych łapek

3,5 l wody

4 średniej wielkości marchewki

3 pietruszki podobnej wielkości, co marchewki

1/2 średniego selera

2 łyżeczki suszonego lubczyku

1 duża cebula w łupinie

7 sztuk goździków

1/2 gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

szczypta soli

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do dużego garnka włożyć drobiowe elementy, zalać zimną wodą. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.

Całą cebulę w łupinie opiec na ogniu lub przekroić na ćwiartki i uprażyć na suchej patelni. Dodać do garnka. Patelnię na której była prażona cebula opłukać wodą i dodać do garnka.

Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa oraz przyprawy.

Przykryć pokrywką, pozostawiając wąską szczelinę dla uchodzącej pary, gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Rosół przecedzić. Żołądki pokroić w paseczki i wykorzystać, jako dodatek do zupy. 

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Ugotowane żołądki można także zalać przecedzonym wywarem i schłodzić do stężenia. Tak przygotowana galaretka podana z chrzanem będzie pyszną kolacją.

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019