Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów z apteki

2024-11-14
Drobiowy rosół kolagenowy: tani zastępnik suplementów
Autor: Shutterstock Domowy rosół - najlepsze źródło łatwo przyswajalnego kolagenu
łatwy
20 min
4

Rosół drobiowy bogaty w kolagen jest jednym z najtańszych rozwiązań na wzmocnienie stawów, poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Ten rosół za grosze można przygotować na kurzym korpusie, szyjkach, skrzydełkach, łapkach dodając ewentualnie kilka żołądków. Zapomnijcie o drogich suplementach, bo rosół kolagenowy jest lepszy od nich i tańszy. 

Rosół kolagenowy można podawać jak każdy inny, z dodatkiem drobnego makaronu. Warto jednak popijać go 2-3 razy dziennie, traktując po prostu jak ciepły napój. Gdy wydaje się zbyt tłusty, można rosół odtłuścić - po schłodzeniu usunąć z niego nadmiar zestalonego tłuszczu.

Ugotowane żołądki oraz kawałki mięsa ze skrzydełek można także zalać przecedzonym wywarem i schłodzić do stężenia. Tak przygotowana galaretka podana z chrzanem będzie pyszną kolacją.

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” z przepisami na ponad 100 pysznych zup. Do kupienia w dobrych księgarniach oraz w sklepie wiemiwybieram.pl.

Pod wideo znajdziesz galerię, a w niej 12 przepisów na pyszne rosoły

SKŁADNIKI

  • 1 kg szyjek, skrzydełek i korpusu drobiowego
  • 0,5 kg kurzych żołądków
  • 0,5 kg kurzych łapek
  • 3,5 l wody
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3 pietruszki podobnej wielkości, co marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 duża cebula w łupinie
  • 7 sztuk goździków
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka włożyć drobiowe elementy, zalać zimną wodą. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia.
  • Całą cebulę w łupinie opiec na ogniu lub przekroić na ćwiartki i uprażyć na suchej patelni. Dodać do garnka. Patelnię na której była prażona cebula opłukać wodą i dodać do garnka.
  • Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa oraz przyprawy.
  • Przykryć pokrywką, pozostawiając wąską szczelinę dla uchodzącej pary, gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny.
  • Rosół przecedzić. Żołądki pokroić w paseczki i wykorzystać, jako dodatek do zupy. 
  • Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej