Domowa wędlina w 5 minut? Z tym przepisem schab jest soczysty i kruchy
Dieta bezglutenowa
Zamiast kupować wędlinę w sklepie, łatwo i szybko można zrobić ją w domu. Schab w 5 minut na kanapki zachwyci smakiem, kruchością i łatwym przygotowaniem. Jest o wiele zdrowszy niż kupne wędliny. Nie zawiera konserwantów i innych składników, które nie zawsze są bezpieczne dla zdrowia. Poznajcie błyskawiczny przepis na pyszny i kruchy schab w 5 minut.
Z czego zrobić 5-minutowy schab?
Do przygotowania tej wyśmienitej domowej wędliny potrzebnych jest tylko kilka składników. Lista niezbędnych produktów obejmuje przede wszystkim przyprawy, które nadają smaku i aromatu. Dzięki nim 5-minuty schab jest doskonały. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się w tym przepisie, są łatwo dostępne przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić schab 5-minutowy? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- schab wieprzowy bez kości
- czosnek
- woda
- przyprawy – sól, czarny pieprz w ziarnach, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, cukier
Jak zrobić schab 5-minutowy?
Przyrządzenie domowego schabu na kanapki jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut. Sekretem smaku tej wyśmienitej domowej wędliny jest sposób przygotowania. Schab gotuje się w wodzie z przyprawami przez pięć minut, a następnie odstawia na 12 godzin. W tym czasie mięso dochodzi, staje się kruche i soczyste. Właśnie dlatego schab 5-minutowy smakuje tak dobrze.
Jak zrobić domowy schab w 5 minut? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe. Przepis nie wymaga skomplikowanych czynności i dużego doświadczenia w przyrządzaniu domowych wędlin.
- 1. krok – natarcie schabu czosnkiem
- 2. krok – zagotowanie wody z przyprawami
- 3. krok – gotowanie schabu przez 5 minut
- 4. krok – odstawienie schabu w gorącej zalewie na 12 godzin
- 5. krok – wyjęcie schabu z zalewy i wstawienie wędliny do lodówki
Jak podawać schab w 5 minut?
Pyszny i soczysty schab, który robi się w dokładnie pięć minut, to doskonała alternatywa dla wędlin ze sklepu. Nie ma w nim żadnych konserwantów czy innych chemicznych dodatków. Tylko naturalne składniki i dobrej jakości mięso są potrzebne, aby przyrządzić tę znakomitą domową wędlinę.
Schab 5-minutowy pysznie smakuje z pieczywem. Zastąpi szynkę czy polędwicę na kanapkach. Plastry tego soczystego schabu można podać jako przekąskę lub z okazji świąt. Pokrojony w kostkę jest doskonałym dodatkiem do sałatek czy wytrawnych omletów. Schab w 5 minut można podawać także na ciepło. Wieprzowinę należy pokroić w grubsze plastry i podgrzać w piekarniku lub na patelni.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 l wody
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyty i osuszony schab natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do garnka wlać wodę. Wsypać sól, cukier i majeranek. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wymieszać i zagotować.
- Do wrzątku włożyć schab. Zagotować, zmniejszyć ogień do średniego i gotować 5 minut. Następnie zestawić garnek z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin.
- Po tym czasie wyjąć schab z zalewy, usunąć resztki przypraw i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
- Podawać jako wędlinę na kanapki i przekąskę.