Jak ugotować schab żeby był soczysty i miękki? Przepis na dietetyczny schab gotowany
2021-04-26
łatwy
10 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
W wielu dietach niskokalorycznych i beztłuszczowych polecany jest gotowany schab. Jak ugotować schab żeby był soczysty i miękki? Polecam ten łatwy i dietetyczny przepis na gotowany schab, który rozpływa się w ustach. Ugotowany schab można podać jako danie główne lub jako wędlinę do kanapek.
SKŁADNIKI
- 1 kg wieprzowego schabu środkowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka majeranku (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)
- 2 woreczki do pieczenia (lub rękawy)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab wieprzowy natrzeć solą. Ewentualnie pozostałymi przyprawami. Wstawić na całą noc do lodówki.
- Schab wyjąć z lodówki. Przełożyć do woreczka do pieczenia. Usunąć powietrze. Dobrze zamknąć. Całość włożyć do drugiego woreczka i również usunąć powietrze (na ile to możliwe). Drugi woreczek także zamknąć szczelnie.
- Tak opakowany schab włożyć do garnka z zimną wodą. Schab obciążyć, aby nie wypływał. Używam do tego kamionkowej pokrywki. Przykryć pokrywką.
- Postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 45 minut od zagotowania wody.
- Po upływie 45 minut garnek zdjąć z ognia. Pozostawić w garnku na 20 minut.
- Na koniec schab wyjąć z garnka, oswobodzić z woreczków. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
5 zasad, jak upiec mięso