Jak ugotować schab żeby był soczysty i miękki? Przepis na dietetyczny schab gotowany

Jak ugotować schab żeby był soczysty i miękki? Przepis dietetyczny na gotowany schab
Autor: Shutterstock.com Gotowany schab można podać jako danie główne lub pokroić na kanapki
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

W wielu dietach niskokalorycznych i beztłuszczowych polecany jest gotowany schab. Jak ugotować schab żeby był soczysty i miękki? Polecam ten łatwy i dietetyczny przepis na gotowany schab, który rozpływa się w ustach. Ugotowany schab można podać jako danie główne lub jako wędlinę do kanapek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wieprzowego schabu środkowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka majeranku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)
  • 2 woreczki do pieczenia (lub rękawy)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab wieprzowy natrzeć solą. Ewentualnie pozostałymi przyprawami. Wstawić na całą noc do lodówki. 
  • Schab wyjąć z lodówki. Przełożyć do woreczka do pieczenia. Usunąć powietrze. Dobrze zamknąć. Całość włożyć do drugiego woreczka i również usunąć powietrze (na ile to możliwe). Drugi woreczek także zamknąć szczelnie.
  • Tak opakowany schab włożyć do garnka z zimną wodą. Schab obciążyć, aby nie wypływał. Używam do tego kamionkowej pokrywki. Przykryć pokrywką.
  • Postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować 45 minut od zagotowania wody. 
  • Po upływie 45 minut garnek zdjąć z ognia. Pozostawić w garnku na 20 minut.
  • Na koniec schab wyjąć z garnka, oswobodzić z woreczków. Ostudzić. Przechowywać w lodówce.
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej