Biała kiełbasa w cieście francuskim - znakomita do żurku

2021-03-01
Biała kiełbasa w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa w cieście francuskim to doskonały pomysł na pasztecik do zupy
łatwy
20 min
4

Biała kiełbasa w cieście francuskim to świetny pomysł na przekąskę. Można do niej podać żurek lub zupę cebulową. Jest to ciekawa propozycja na świąteczny, wielkanocny stół. najlepiej do tego dania nadają się kiełbaski cienkie, które idealnie sprawdza się do zapieczenia w cieście.

Składniki

700 g białej kiełbasy parzonej

500 g gotowego ciasta francuskiego

2 łyżki musztardy

1 żółtko rozkłócone z wodą

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko musztardą, posypać majerankiem. Pokroić na kwadraty. 

Kiełbasę pokroić na tyle porcji, ile jest kwadratów ciasta francuskiego.

Na każdym kwadracie położyć 1 porcję kiełbasy, skleić po przekątnej.

Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec 20 minut w 180°C lub do zrumienienia. 

Podawać z żurkiem lub zupą cebulową

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Polecamy także:

Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę