Biała kiełbasa w cieście francuskim - znakomita do żurku
2022-04-04
łatwy
20 min
4
Biała kiełbasa w cieście francuskim to świetny pomysł na przekąskę. Można do niej podać żurek lub zupę cebulową. Jest to ciekawa propozycja na świąteczny, wielkanocny stół. najlepiej do tego dania nadają się kiełbaski cienkie, które idealnie sprawdza się do zapieczenia w cieście.
SKŁADNIKI
- 700 g białej kiełbasy parzonej
- 500 g gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki musztardy
- 1 żółtko rozkłócone z wodą
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozłożyć, posmarować cienko musztardą, posypać majerankiem. Pokroić na kwadraty.
- Kiełbasę pokroić na tyle porcji, ile jest kwadratów ciasta francuskiego.
- Na każdym kwadracie położyć 1 porcję kiełbasy, skleić po przekątnej.
- Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.
- Piec 20 minut w 180°C lub do zrumienienia.
- Podawać z żurkiem lub zupą cebulową.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?