Jak zrobić ciasto francuskie? Sprawdzony przepis

Jak zrobić ciasto francuskie? Sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ciasto francuskie to podstawa wielu smacznych wypieków, np. lekkich i chrupiących croissantów

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszne maślane ciasto, rozwarstwiające się po upieczeniu... Serwowane na słodko lub pikantnie. W formie tart, rogalików, pasztecików. Chcesz zdobyć umiejętność przygotowywania ciasta francuskiego? Z nami nauczysz się tego krok po kroku.

Składniki

  • 200-250 g miękkiego masła

  • 250 g mąki

  • ½ łyżeczki soli

  • 2/3 (160 ml) bardzo zimnej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • 30 g masła stop w garnuszku. Mąkę i sól przesiej na stolnicę. Na środku kopczyka zrób wgłębienie, wlej do niego przestudzone masło i zimną wodę. Palcami zarób ciasto, stopniowo zagarniając mąkę. Gdy powstanie „góra okruszków”, zagnieć całość, aż ciasto się połączy (a jeśli „okruszki” będą za suche, dodaj kilka kropli wody). Szerokim nożem (najlepiej takim do wyrabiania ciasta – jak szpachelka) szatkuj ciasto od góry do dołu, zarabiaj od brzegów do środka. Nie rób tego rękoma, bo ciasto się nagrzeje. Odwróć placek – powtórz czynność. Gdy ciasto będzie przypominać miękką, elastyczną kulę, natnij je na krzyż (by nie popękało), owiń folią, wstaw do lodówki na 20-30 minut. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia. Włóż między nie resztę masła. Rozwałkuj na kwadrat 10x10 cm. Masło powinno mieć konsystencję ciasta. Zbyt twarde może przebić się później przez warstwy ciasta, a zbyt miękkie – wypłynąć. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, ułóż na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkuj na kształt krzyża (grubiej na środku). Połóż masło na środku ciasta, przykryj „ramionami” ciasta. Przyklep paczuszkę, rozwałkuj w prostokąt o wymiarach 15x45 cm. Złóż prostokąt na trzy (pędzelkiem usuń nadmiar mąki między warstwami). Obróć prostokąt o 90 stopni, ponownie starannie rozwałkuj. Powtórz czynność raz jeszcze. Złóż ciasto na trzy, owiń folią, włóż na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto jeszcze raz rozwałkuj i schłodź. Wykonaj trzy powtórki. Finalnie ciasto francuskie powinno być gładkie, bez widocznych grudek tłuszczu.

Ocena: 0