Biała kiełbasa pieczona - jak upiec białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to klasyczna potrawa, która często króluje na wielkanocnym stole. Ale nie tylko - białą kiełbasę chętnie jadamy też przy innych okazjach. Można ją przygotowywać na różne sposoby - jednym z nich jest pieczenie. Sprawdź, co zrobić, by pieczona biała kiełbasa smakowała doskonale.
Spis treści
- Biała kiełbasa pieczona: jak przygotować?
- Biała kiełbasa obsmażana przed pieczeniem
- Biała kiełbasa marynowana w ziołach przed pieczeniem
Biała kiełbasa pieczona: jak przygotować?
Białą kiełbasę można upiec. Ale uwaga – zanim położysz ją na blaszce, dokładnie ją umyj. Są dwa sposoby pieczenia białej kiełbasy.
Biała kiełbasa obsmażana przed pieczeniem
Pierwsza metoda mówi, żeby wcześniej delikatnie obsmażyć ją na patelni. Taką kiełbasę należy piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Możesz umieścić kiełbasę bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ruszcie (oczywiście podsuwając pod niego blaszkę do połowy wypełnioną wodą - tłuszcz skapujący z kiełbasy spadnie do wody i nie będzie się przypalał). Możesz też piec kiełbasę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Warto ciasno ułożyć w nim kiełbasę - zapobiegnie to jej zbytniemu wysuszeniu.
Biała kiełbasa marynowana w ziołach przed pieczeniem
Jeśli nie chcesz kiełbasy wcześniej podsmażać, dobrze natrzyj ją czosnkiem, posyp tymiankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut. Następnie posmaruj kiełbaski olejem i piecz w temperaturze 170ºC przez ok. 40 minut, co jakiś czas nakłuwając kiełbasę, żeby wypłynął z niej nadmiar tłuszczu i wody. Na 10 minut przed końcem pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru. Tak przygotowana biała kiełbasa doskonale nadaje się również do podania w żurku.
TOP 10 przepisów na BIAŁĄ KIEŁBASĘ