Żurek: przepis na idealną zupę na kaca
Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Żurek cudownie smakuje, gdy nalejemy go do wydrążonego w środku małego okrągłego chlebka. Żurek także dobrze leczy kaca, który może pojawić się po imprezowych szaleństwach.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o objawach, zapobieganiu i leczeniu kaca, przeczytaj koniecznie:
Sposoby na kaca. Jak się nie upić? Jak leczyć chorobę filipińską?
Polecamy także przepisy na dania, które pomogą łatwiej uporać się ze skutkami nadużycia alkoholu:
Szakszuka na śniadanie po zakrapianej imprezie
Rosolnik - rosyjska ogórkowa na kaca
SKŁADNIKI
- 1 litr zakwasu (gotowego bądź zrobionego w domu)
- 60-70 dkg białej kiełbasy
- 20 dkg wędzonego boczku
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże cebule
- kilka suszonych grzybków
- 5 ząbków czosnku
- 30% lub 36% śmietana UHT
- 1 kostka rosołowa
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżeczki majeranku
- pieprz, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby zalać wodą. Moczyć przez pół godziny. Cebulę i czosnek obrać.
- Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wrzucić grzyby, całe cebule, posiekany czosnek. Włożyć kiełbasę i połowę boczku.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W trakcie gotowania dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Posolić do smaku. - Gotować jeszcze przez 20 minut. W międzyczasie resztę boczku podsmażyć na patelni teflonowej i dodać do zupy.
Grzyby, jeśli są duże, wyjąć, pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do żurku. Wlać zakwas, wsypać majeranek. Zagotować.
Gotową zupę należy podawać z pokrojoną w paseczki kiełbasą i pokrojonymi jajkami. Podajemy ze śmietaną wlewaną bezpośrednio do talerza (według uznania).