Żurek: przepis na idealną zupę na kaca

Żurek: przepis na idealną zupę na kaca
Autor: Shutterstock Żurek warto ugotować po świętach Bożego Narodzenia - pozwoli zagospodarować resztki wędlin oraz zwalczyć... kaca
łatwy
45 min
4

Żurek to jedna z najstarszych polskich zup. Powstaje na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi smażonym boczkiem lub tylko z kiełbasą i gotowanymi jajkami. Żurek cudownie smakuje, gdy nalejemy go do wydrążonego w środku małego okrągłego chlebka. Żurek także dobrze leczy kaca, który może pojawić się po imprezowych szaleństwach. 

 

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o objawach, zapobieganiu i leczeniu kaca, przeczytaj koniecznie:

Sposoby na kaca. Jak się nie upić? Jak leczyć chorobę filipińską?

Polecamy także przepisy na dania, które pomogą łatwiej uporać się ze skutkami nadużycia alkoholu: 

Pikantny koktajl pomidorowy 

Szakszuka na śniadanie po zakrapianej imprezie   

Rosolnik - rosyjska ogórkowa na kaca

SKŁADNIKI

  • 1 litr zakwasu (gotowego bądź zrobionego w domu)
  • 60-70 dkg białej kiełbasy
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 duże cebule
  • kilka suszonych grzybków
  • 5 ząbków czosnku
  • 30% lub 36% śmietana UHT
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki majeranku
  • pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby zalać wodą. Moczyć przez pół godziny. Cebulę i czosnek obrać.
  • Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Wrzucić grzyby, całe cebule, posiekany czosnek. Włożyć kiełbasę i połowę boczku.

    Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W trakcie gotowania dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Posolić do smaku.
  • Gotować jeszcze przez 20 minut. W międzyczasie resztę boczku podsmażyć na patelni teflonowej i dodać do zupy.

    Grzyby, jeśli są duże, wyjąć, pokroić na paseczki i wrzucić z powrotem do żurku. Wlać zakwas, wsypać majeranek. Zagotować.

    Gotową zupę należy podawać z pokrojoną w paseczki kiełbasą i pokrojonymi jajkami. Podajemy ze śmietaną wlewaną bezpośrednio do talerza (według uznania).