Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA

Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ta jest rosyjską odmianą ogórkowej, którą tradycyjnie przyrządza się dzień po hucznym sylwestrze lub weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Można ją zrobić z ogórków kiszonych lub małosolnych. Jest na tyle smakowita, że na co dzień może urozmaicić nasze menu.

Składniki

  • 1 porcja kurczaka na rosół koniecznie z podrobami (może to być cały kurczak lub różne jego części z wątróbką i nerkami)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych plus woda spod ogórków
  • garść szczawiu (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso kurczaka razem z podrobami zalewamy 1,5 l wody, dokładamy obraną pietruszkę, podsmażoną cebulę, seler, czosnek przyprawiamy, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie szumujemy rosół (pozbywamy się szumowin).

  • Po ok. 15 minutach wrzucamy opłukaną kaszę, obrane i pokrojone ziemniaki.

  • Gdy kurczak i ziemniaki i kasza całkowicie zmiękną dodajemy pokrojone w paski (lub starte) ogórki, sok z ogórków, i pokrojone liście szczawiu (może być szczaw ze słoika). gotujemy jeszcze 15 minut.

  • Zupę podajemy razem z mięsem, posypaną natką pietruszki.