Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Biała kiełbasa na śmietanie jest jedną z najłatwiejszych wędlin wieprzowych do przygotowania w domu. Nie wymaga specjalnych umiejętności. Śmietanę kremówkę warto przed przed przygotowanie kiełbasy zamrozić w kostkach, które przed dodaniem do masy mięsnej pokruszyć w blenderze. Dodatek zimnych okruchów zapobiega wytrącaniu się wody z masy mięsnej w trakcie jej wyrabiania, konserwuje i nadaje smak.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,20 kg łopatki wieprzowej bez kości i skóry (bez grubych ścięgien)
- 1,00 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry (dość tłusty)
- 0,30 kg mięsa z golonki wieprzowej (wykrojona duża golonka przednia z kością)
- 4 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 czubate łyżeczki majeranku
- 5 czubatych łyżeczek (45g) soli kuchennej
- 1,5 szklanki (300ml) śmietany kremówki ok. 30%
- 6 metrów jelit wieprzowych cienkich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie mięsa zmielić na sitku o średnicy oczek 8 mm.
- Boczek oraz mięso z golonki (każde oddzielnie), zmielić powtórnie na sitku o średnicy oczek 4 mm.
- Mięso z golonki zmiksować z dobrze schłodzoną śmietaną kremówką, a jeszcze lepiej z zamrożoną i pokruszoną śmietaną.
- Do „miksu” z golonki dodać czosnek, pieprz, majeranek, sól i pozostałe zmielone mięsa.
- Dobrze wymieszanym farszem (który nie klei się do ręki) nadziać jelita wieprzowe cienkie i dzielić je na odcinki około 20 cm. Odwiesić zwoje kiełbaski na około 1 godzinę, aby przyprawy zmieszały się z sokami mięsnymi.
- Zwoje kiełbaski powiązać sznurkiem i włożyć do gotującej się wody. Gdy woda ponownie zawrze zmniejszyć gaz i pozostawić kiełbaski na około 25 minut.
- Najlepiej jednak kontrolować temperaturę „termometrem bagnetowym – elektronicznym”. Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy będzie około 71°C należy wyjąć kiełbasę i podawać na stół, albo wystudzić pod strumieniem zimnej wody.
- Z podanych proporcji otrzymamy 2,5 kg gotowej wystudzonej kiełbasy. Przechowywać w lodówce lub zamrażarce.