Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć? [WIDEO]

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Białą kiełbasę przygotowuje się z dobrej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa wołowego oraz tłuszczu i przypraw.

Biała kiełbasa to rozwiązanie na szybki obiad, kiedy nie mamy dużo czasu. Jak wybrać białą kiełbasę, by była świeża, zdrowa a jednocześnie smaczna?

Jak rozpoznać najlepszą jakość białej kiełbasy?

Na sklepowych półkach mamy zazwyczaj do wyboru wiele rodzajów białych kiełbas, które różnią się ceną. Co powinniśmy wiedzieć o kiełbasie, by wybrać tę najlepszą? Po pierwsze najlepiej wybrać białą kiełbasę, która jest brązowa. To może oznaczać, że jest zrobiona z większej ilości mięsa (i to chudego) niż z tłuszczu. Poza tym „barwią” ją przyprawy, które dobrze wpływają na trawienie.

Jak rozpoznać czy w białej kiełbasie jest dużo wody?

Jeżeli kiełbasę podaje ci sprzedawczyni po proś ja, by jej dotknęła. Sprawdź, czy powstałe po naciśnięciu wgniecenie pozostaje na dłużej. Tak? To może świadczyć o dużej zawartości wody w kiełbasie.

Jakie są cechy najlepszej jakościowo białej kiełbasy?

Jeśli już kupiłeś i przygotowałeś białą kiełbasę, możesz sprawdzić, czy dokonałeś słusznego wyboru. Jeżeli w ugotowaną kiełbasę wbijesz widelec, a pryśnie na ciebie woda i tłuszcz, to znaczy, że kupiłeś mieszankę tłuszczowo-wodną z domieszką mięsa. Dobra biała kiełbasa po przekrojeniu wypuszcza minimalną ilość wody.

Co ciekawe, lepsza jest biała kiełbasa pakowana fabrycznie np. w folię niż sprzedawana luzem. Po pierwsze, znasz datę produkcji. Po drugie, wiesz, że była dobrze przechowywana, a więc i świeża. Po trzecie, nie miała kontaktu z bakteriami pochodzącymi z innych wędlin lub rąk sprzedawcy.

Dobrym wyznacznikiem jakości białej kiełbasy jest jej cena. Na białej kiełbasie nie warto za wszelką cenę oszczędzać. Odradzamy taka, która kosztuje poniżej 10 zł.

Ocena: 1