Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy

2022-04-08 13:00

Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta. Właściwie przygotowana ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny i soczysty środek.

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy
Autor: Shutterstock.com Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy

Spis treści

  1. Biała kiełbasa smażona - zasady
  2. TOP 10 przepisów na BIAŁĄ KIEŁBASĘ
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Biała kiełbasa smażona - zasady

Białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie (i nie tylko) można usmażyć. Oto kilka zasad, które warto zastosować przygotowując smażoną białą kiełbasę:

Surową kiełbasę o klasycznej grubości warto przed smażeniem lekko sparzyć – włożyć do wrzątku na ok. 10 minut. To sprawi, że kiełbasa po usmażeniu nie będzie w środku surowa - bez podgotowania smażenie musiałby trwać dłużej, co mogłoby się skończyć wysuszeniem kiełbasy lub pęknięciem skórki na patelni.

Cienkich białych kiełbasek nie trzeba parzyć - są na tyle nieduże, że nie grozi im to, że po smażeniu będą surowe w środku.

Pamiętaj, by białą kiełbasę smażyć w całości – nie radzimy nacinania jej, krojenia kiełbasek w plastry czy robienia z niej raczków. Dzięki temu kiełbasa zachowa smak i aromat, a także będzie bardziej soczysta. Nacinanie może sprawić, że biała kiełbasa stanie się wiórowata.

Kiełbasę wrzucamy na gorący tłuszcz – nie róbmy tego wtedy, gdy jest jeszcze chłodny. Po wstępnym zrumienieniu zmniejszamy płomień pod patelnią.

TOP 10 przepisów na BIAŁĄ KIEŁBASĘ

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Biała kiełbasa - co wiesz o tym, wielkanocnym przysmaku?
Pytanie 1 z 8
Z jakiego mięsa produkuje się białą kiełbasę?
Biała kiełbasa