Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania smażonej białej kiełbasy

2021-03-01 17:13 redakcja
Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania
Autor: Shutterstock Białą kiełbasę można nie tylko gotować - doskonale smakuje również smażona

Biała kiełbasa to specjał cieszący się szczególną popularnością w czasie Wielkanocy. Białą kiełbasę można przygotowywać na wiele sposobów - jednym z prostszych jest smażenie. Biała kiełbasa smażona to propozycja na co dzień i od święta. Właściwie przygotowana ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny i soczysty środek.

Biała kiełbasa smażona - zasady

Białą kiełbasę na wielkanocne śniadanie (i nie tylko) można usmażyć. Oto kilka zasad, które warto zastosować przygotowując smażoną białą kiełbasę:

Surową kiełbasę o klasycznej grubości warto przed smażeniem lekko sparzyć – włożyć do wrzątku na ok. 10 minut. To sprawi, że kiełbasa po usmażeniu nie będzie w środku surowa - bez podgotowania smażenie musiałby trwać dłużej, co mogłoby się skończyć wysuszeniem kiełbasy lub pęknięciem skórki na patelni.

Cienkich białych kiełbasek nie trzeba parzyć - są na tyle nieduże, że nie grozi im to, że po smażeniu będą surowe w środku.

Pamiętaj, by białą kiełbasę smażyć w całości – nie radzimy nacinania jej, krojenia kiełbasek w plastry czy robienia z niej raczków. Dzięki temu kiełbasa zachowa smak i aromat, a także będzie bardziej soczysta. Nacinanie może sprawić, że biała kiełbasa stanie się wiórowata.

Kiełbasę wrzucamy na gorący tłuszcz – nie róbmy tego wtedy, gdy jest jeszcze chłodny. Po wstępnym zrumienieniu zmniejszamy płomień pod patelnią.

Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Polecamy też przepisy na pyszne dania z białek kiełbasy:

Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką [WIDEO]

Biała kiełbasa pieczona we francuskim cieście - łatwy przepis na pyszną przekąskę

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Pożywna kiełbasa biała duszona z papryką w 15 minut

Wyśmienita biała kiełbasa gotowana w winie - proste danie w eleganckim wydaniu

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?