Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką

Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.
1 kg białej kiełbasy parzonej
2 łyżki czerwonej czubrycy
2 łyżki curry
ZALEWA:
2 i 1/3 szklanki wody
1 szklanka octu (może być winny, jabłkowy itp.)
10 ziaren ziela angielskiego
180 ml przecieru pomidorowego
7 łyżeczek cukru
3 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
450 g cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Białą kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni wraz z przyprawami: czerwoną czubrycą i curry.
Cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy wymieszać i krótko gotować na małym ogniu (ok. 5 min. od zagotowania).
Kiełbasę najlepiej przełożyć do słoików, zalać zalewą, zamknąć słoiki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska