Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką
      2021-04-01
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kiełbasy parzonej
- 2 łyżki czerwonej czubrycy
- 2 łyżki curry
- ZALEWA:
- 2 i 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka octu (może być winny, jabłkowy itp.)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 180 ml przecieru pomidorowego
- 7 łyżeczek cukru
- 3 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 450 g cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni wraz z przyprawami: czerwoną czubrycą i curry.
- Cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy wymieszać i krótko gotować na małym ogniu (ok. 5 min. od zagotowania).
- Kiełbasę najlepiej przełożyć do słoików, zalać zalewą, zamknąć słoiki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.
 
            
         
            
         
            
        ![Jajka faszerowane schabem, przepis Konrada Gacy - na Wielkanoc i nie tylko [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Jq8s-QS8o-CCBZ_jajka-faszerowane-schabem-przepis-konrada-gacy-na-wielkanoc-i-nie-tylko-wideo-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
        ![Portobello nadziewane kukurydzą i papryką [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dBJK-KmNE-BQ4a_pieczarki-portobello-z-kukurydza-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        