Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką
2021-04-01
łatwy
30 min
4
Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kiełbasy parzonej
- 2 łyżki czerwonej czubrycy
- 2 łyżki curry
- ZALEWA:
- 2 i 1/3 szklanki wody
- 1 szklanka octu (może być winny, jabłkowy itp.)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 180 ml przecieru pomidorowego
- 7 łyżeczek cukru
- 3 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 450 g cebuli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białą kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni wraz z przyprawami: czerwoną czubrycą i curry.
- Cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy wymieszać i krótko gotować na małym ogniu (ok. 5 min. od zagotowania).
- Kiełbasę najlepiej przełożyć do słoików, zalać zalewą, zamknąć słoiki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.