Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką

2021-02-09
Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa marynowana w zalewie pomidorowo-octowej z cebulką to pyszna przekąska lub doskonała przystawka. 
łatwy
30 min
4

Słyszeliście kiedyś o domowej marynowanej kiełbasie? Jeśli nie, to ten przepis trzeba koniecznie wypróbować, być może stanie się waszym ulubionym. Kiełbasę marynuje się 3-4 dni. Można podawać na zimno jako przekąskę i na ciepło jako danie główne.

Składniki

1 kg białej kiełbasy parzonej

2 łyżki czerwonej czubrycy

2 łyżki curry

 

ZALEWA:

2 i 1/3 szklanki wody

1 szklanka octu (może być winny, jabłkowy itp.)

10 ziaren ziela angielskiego

4 listki laurowe

180 ml przecieru pomidorowego

7 łyżeczek cukru

3 i 1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki oleju

450 g cebuli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Białą kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni wraz z przyprawami: czerwoną czubrycą i curry.

Cebulę pokroić w piórka. Składniki zalewy wymieszać i krótko gotować na małym ogniu (ok. 5 min. od zagotowania).

Kiełbasę najlepiej przełożyć do słoików, zalać zalewą, zamknąć słoiki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska