Indyk na święta - 9 świetnych przepisów na świątecznego indyka

2022-12-19 15:52

Indyk na święta to tradycyjne danie w wielu domach. Jeśli znudził się wam tradycyjny indyk pieczony albo liczba osób przy stole ma być inna niż zazwyczaj - poszukajcie inspiracji u nas i upieczcie indyka inaczej niż zwykle.

Indyk na święta - 9 nowych przepisów na świątecznego indyka
Autor: Shutterstock Indyk na święta - tradycyjne danie na wielu stołach - może mieć nowy wymiar

Indyk ma doskonałe mięso, o tym nie trzeba nikogo zapewniać. Jest mało tłusty, mięsisty, w jego tuszce znajdziemy kawałki białego mięsa a także te ciemniejsze. Pieczony indyk to tradycyjne danie na wielu świątecznych stołach. Ale czasem chcemy czegoś nowego w obrębie tradycji. Poznajcie nasze nowe przepisy na indyka.

Indyk z owocami i białym winem
Autor: Shutterstock Indyk z owocami i białym winem to znakomite danie na specjalne okazje.

Indyk z owocami i białym winem - na uroczysty rodzinny obiad to danie idealne na większy  rodzinny obiad. Dodatek owoców i białego wina sprawia, że mięso indyka jest  bardziej soczyste i aromatyczne, zyskuje też na delikatności. Polecamy tak przygotowanego indyka na świąteczny obiad dla liczniejszej  rodziny.

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie
Autor: Shutterstock Pieczeń z filetu indyka z warzywami

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie

Danie idealne dla tych, którzy lubią małym wysiłkiem osiągnąć spektakularne efekty. Wszystko w jednym naczyniu, bez kłopotu, bez 5 garnków do zmywania, bez specjalnego doglądania i mieszania. Idealne danie na świąteczny obiad  -  wszystkie składniki lądują w brytfannie, a ty w fotelu z książką.

Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym
Autor: Shutterstock Soczysty filet z indyka pokrojony na plastry

Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym Pierś z indyka według tego przepisu jest niesłychanie prosta do przygotowania. Nadaje się nie tylko na rodzinny obiad w niewielkim gronie. Jeśli coś zostanie, można to zjeść na zimno - jako wędlinę albo dodać mięso do sałatki. Niewielka liczba składników, prostota przygotowania i doskonały efekt końcowy - oto zalety tego przepisu.

Rolada z piersi kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią
Autor: Shutterstock Rolada z piersi kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią

Rolada z piersi indyka nadziewana suszonymi pomidorami i bazylią to świetny sposób na dodanie charakteru delikatnemu w smaku mięsu z indyka.  Dodatki o zdecydowanym, śródziemnomorskim smaku doskonale komponują się z neutralnym smakiem indyczej piersi. Dodają jej też soczystości, co przydaje się temu rodzajowi mięsa. Atrakcyjny wygląd dania także ma znaczenie.

Saltimbocca
Autor: Shutterstock Saltimbocca znaczy dosłownie "wskocz do ust"

Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią to pomysł dla tych, którzy wolą małe porcje i lubią mięso w sosie. Dodatek szałwii nie tylko sprawia, że mięso indyka jest ciekawsze w smaku, ale też poprawia trawienie, co  jest pożądane w okresie świątecznego folgowania łakomstwu. Roladki elegancko się prezentują, można je też z powodzeniem przygotować nawet dwa dni wcześniej.

Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami
Autor: Shutterstock Idealnie soczyste i sosiste eksalopki z pieczarkami w sosie śmietanowym

Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami to smakowite danie, łatwe do przygotowania. Eskalopki, dzięki duszeniu w sosie są soczyste i delikatne, mięso po prostu rozpływa się w ustach. Grzyby świetnie komponują się z indykiem. Do tego dania pasują ziemniaki puree lub ryż.  

Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis
Autor: Shutterstock Pyszna pierś z indyka z wiśniami  - soczyste mięso i aromatyczny, winny sos

Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis  - indycze  mięso marynowane z ziołami i wzbogacone wytrawnymi wiśniami nabiera dzięki temu charakteru. Tak przygotowana pierś z indyka nie tylko doskonale smakuje, ale też świetnie się prezentuje. 

Elegancka pierś z indyka faszerowana szpinakiem
Autor: Shutterstock Bardzo efektowne danie, niezbyt trudne do przygotowania, zdrowe i niezbyt kaloryczne

Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem to danie, które polecamy szczególnie osobom dbającym o linię, ponieważ jest  niskokaloryczne. Jego kolejnymi zaletami jest  powszechna dostępność składników i łatwość przygotowania. Duży efekt małym kosztem - to jest  to!

Golonki z indyka duszone w sosie cebulowo-musztardowym
Autor: Shutterstock

Golonki z indyka w sosie cebulowo-musztardowym to propozycja dla tych, którzy wolą części indyka z ciemniejszym mięsem o bardziej wyrazistym smaku. Golonki z indyka uduszone w smakowitym i aromatycznym sosie cebulowo- musztardowym z pewnością przypadną do gustu nie tylko im.  

Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Zobacz galerię i zainspiruj się przepisami na mięsa na święta i nie tylko!