Wyśmienite eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Eskalopki z piersi indyka duszone w sosie z pieczarkami to doskonałe danie obiadowe. Można je podać z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub kluskami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g sznycli z filetu z piersi indyka
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 250 g pokrojonych pieczarek, świeżych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml białego wina
- 200 ml śmietany 18% tłuszczu
- 2 łyżki wody zmieszane z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połóż pierś z indyka na desce, przykryj folią spożywczą lub plastikową torbą i zbij za pomocą tłuczka do mięsa, aby uzyskać sznycle równej grubości, o około 1 cm. Przypraw solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Mąkę wymieszaj ze sproszkowanym czosnkiem.
- Sznycle z pierś z indyka panieruj w mieszance mąki i czosnku, nadmiar strzepnij, a następnie umieść na patelni.
- Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie odwróć i smaż przez kolejne 5 minut.
- Wyjmij indyka na talerz i zmniejsz ogień pod patelnią do minimum.
- Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty, aż grzyby zaczną się karmelizować.
- Dodaj sok z cytryny, wino, śmietanę i mieszankę mąki ziemniaczanej z wodą. Mieszaj i podgrzewaj do zagotowania, około 1-2 minut.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami.