Saltimbocca z indyka - przepyszne roladki indycze pachnące szałwią
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Saltimbocca z indyka to propozycja dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw mięsnych, którzy jednocześnie cenią sobie lekkość dania, Mięso z indyka jest delikatne i niskokaloryczne, cieniutki plasterek bardzo wyrazistej szynki parmeńskiej urozmaica smak mięsa, a szałwia nadaje mu niezwykły aromat.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 sznycle z indyka
- 100 g szynki parmeńskiej
- 8 liści szałwi
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 200 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozbić cienko i przekroić wzdłuż na pół, na każdy kawałek położyć plasterek szynki i 2 listki szałwi.
- Zwinąć sznycle w roladki i spiąć wykałaczką.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, a następnie włożyć mięso. Smażyć 5 minut.
- Wlać wino i bulion, przyprawić solą i pieprzem i dusić 15 minut.