Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem

Elegancka pierś z indyka faszerowana szpinakiem
Autor: Shutterstock Bardzo efektowne danie, niezbyt trudne do przygotowania, zdrowe i niezbyt kaloryczne
łatwy
30 min
4

Elegancka pierś indyka faszerowana szpinakiem to  prosty sposób na oryginalne danie na odświętny obiad. Polecamy szczególnie osobom dbającym o linię - danie jest  niskokaloryczne.

Szpinak doskonale nadaje się na nadzienie - zarówno do pierogów, naleśników, tart, jak i do mięs. Trzeba tylko pamiętać, że musi być dobrze odparowany i przyprawiony. Szpinak dodaje daniom smaku, a jego piękny zielony kolor - uroku. Nadzienie szpinakowe sprawdzi się zwłaszcza w zestawieniu z mięsem kurczaka lub indyka.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 filet z piersi indyka (około 800 g),
  • 350 g świeżego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 150 g żółtego sera o zdecydowanym smaku,
  • 8-10 szerokich plastrów wędzonego surowego boczku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z indyka rozkrawamy spiralnie na płat. Układamy na desce i rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Najlepiej jest to robić przez folię, aby nie poszarpać mięsa.
  • Filet delikatnie oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Nie solimy zbyt mocno, bo dodamy jeszcze szpinak, ser oraz wędzony boczek, które też są słone.
  • Liście szpinaku płuczemy, odsączamy i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy aż puści sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy do odparowania nadmiaru płynu. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z przestudzonym szpinakiem.
  • Mięso rozkładamy na desce. Na jego połowie układamy farsz ze szpinaku. Płat mięsa zwijamy ciasno w roladę.
  • Na desce układamy plasterki boczku, tak by zachodziły na siebie, tworząc prostokąt w który zawiniemy roladę. Układamy na nim faszerowane mięso i owijamy je boczkiem. Możemy całość przewiązać nicią.
  • Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, łączeniem do spodu. Smarujemy ją 2-3 łyżkami oliwy. Na dno naczynia wlewamy ¼ szklanki wody.
  • Roladę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim mięso na 10 minut.