Genialna pierś z indyka z wiśniami - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczeń z indyka z wiśniami to genialny sposób na przygotowanie tego mięsa. Delikatny indyk zyskuje na wyrazistości najpierw w marynacie, a potem dzięki dodatkowi owoców. Aromatyczne przyprawy też mają w tym swój udział. Zachęcamy do spróbowania!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- pierś indycza o wadze ok. kilograma
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki cynamonu
- 40 dag wiśni
- Marynata:
- 1/2 litra białego wytrawnego wina
- 1 cebula szalotka
- q cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki nasion kolendry (rozgniecionych)
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem indyka zmieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso. Nakryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki. Od czasu do czasu obróć mięso by dobrze nasiąkło marynatą.
- Przed duszeniem odsącz mięso, marynatę zachowa. Mięso wytrzyj papierowym ręcznikiem.
- W rondlu lub płaskim garnku rozgrzej oliwę, obsmaż na niej mięso ze wszystkich stron.
- Marynatę zagotuj w innym naczyniu i odparuj, tak by została połowa płynu.
- Do naczynia z mięsem wlej marynatę. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. godziny.
- Wiśnie dodaj do rondla, wsyp też szczyptę cynamonu. Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Podawaj pokrojoną w plastry, udekorowaną wiśniami.