Indyk z owocami i białym winem - na uroczysty rodzinny obiad

2021-12-23
Indyk z owocami i białym winem
Autor: Shutterstock Indyk z owocami i białym winem to znakomite danie na specjalne okazje.
łatwy
40 min
4

Indyk z owocami i białym winem to idealna propozycja na bożonarodzeniowy obiad. Delikatne mięso indyka w czasie pieczenia przejdzie cudownym aromatem owoców tworząc znakomitą kompozycję smakową. Rodzina będzie zachwycona. To super propozycja na duży rodzinny posiłek, więc jeśli spędzacie święta w mniejszym gronie, warto przygotować odpowiednio mniejszą porcję.

SKŁADNIKI

  • indyk ok. 3 kg (lub np. trzy udźce)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 400 g suszonych śliwek bez pestek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki namoczyć na noc w wodzie. Indyka natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz, posmarować na wierzchu olejem.
  • Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nadziać indyka śliwkami i jabłkami.
  • Wysmarować brytfannę do pieczenia masłem, ułożyć w niej indyka, oblać go połową szklanki wina, wlać do brytfanny pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać do temperatury ok. 180 C.
  • Co jakiś czas dolewać 1-2 łyżki białego wytrawnego wina. Piec około 3 godziny.
  • Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia, polać indyka stopionym masłem, żeby się ładnie zarumienił.
  • Jeśli ktoś zdecyduje się na udźce, powinien mięso obłożyć w brytfannie owocami. Dalej postępować, jak w przepisie, tylko czas pieczenia skrócić do ok. 1,5 - 2 godzin.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego