Indyk z owocami i białym winem - na uroczysty rodzinny obiad
2021-12-23
łatwy
40 min
4
Indyk z owocami i białym winem to idealna propozycja na bożonarodzeniowy obiad. Delikatne mięso indyka w czasie pieczenia przejdzie cudownym aromatem owoców tworząc znakomitą kompozycję smakową. Rodzina będzie zachwycona. To super propozycja na duży rodzinny posiłek, więc jeśli spędzacie święta w mniejszym gronie, warto przygotować odpowiednio mniejszą porcję.
SKŁADNIKI
- indyk ok. 3 kg (lub np. trzy udźce)
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 kg kwaśnych jabłek
- 400 g suszonych śliwek bez pestek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki namoczyć na noc w wodzie. Indyka natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz, posmarować na wierzchu olejem.
- Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nadziać indyka śliwkami i jabłkami.
- Wysmarować brytfannę do pieczenia masłem, ułożyć w niej indyka, oblać go połową szklanki wina, wlać do brytfanny pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać do temperatury ok. 180 C.
- Co jakiś czas dolewać 1-2 łyżki białego wytrawnego wina. Piec około 3 godziny.
- Na pół godziny przed zakończeniem pieczenia, polać indyka stopionym masłem, żeby się ładnie zarumienił.
- Jeśli ktoś zdecyduje się na udźce, powinien mięso obłożyć w brytfannie owocami. Dalej postępować, jak w przepisie, tylko czas pieczenia skrócić do ok. 1,5 - 2 godzin.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego