Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie
Autor: Shutterstock Pieczeń z filetu indyka z warzywami
łatwy
15 min
4

Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami to cały obiad w jednej brytfannie. Mięso indyka polecane jest ze względu na swoje walory dietetyczne. Jest lekkostrawne i chude. Warzywa po upieczeniu smakują intensywnie. Pieczeń z piersi indyka w warzywach jest fantastyczna. Ekonomiczna, zdrowa i pyszna! 

Super pomysły na mięso indyka

Mięso indycze ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Indyka można faszerować lub nie i piec w całości.

Pieczony indyk nadziewany wątróbkami drobiowymi 

Mięso z indyka wyfiletowane można dusić i gotować.

Gulasz z indyka z papryką    Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis [WIDEO]

Mielone mięso z indyka świetnie nadaje się na mięsne rolady, kotlety oraz klopsy i klopsiki.

Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]

Najwyżej cenionym elementem tuszki jest okazała pierś. 

Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić?     Rolada z indyka nadziewana szpinakiem    Roladki z indyka nadziewane warzywami

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg filetu z piersi indyka
  • 2 cebule średnie, pokrojone na ćwiartki lub ósemki
  • 1 duży ziemniak belgijski, pokrojony na ósemki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cytryna pokrojona na kawałki
  • 1/2 średniego kalafiora, tylko różyczki, łodygę zachować na zupę krem 
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 ml oliwy
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi indyka natrzeć solą i pieprzem. 
  • Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. 
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i oregano. 
  • Połowę mieszaniny oliwy polać warzywa i ponownie wymieszać.
  • Po środku naczynia ułożyć filet z piersi indyka, rozsuwając warzywa na boki. Polać mięso pozostałą oliwą z cytryną.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut lub do chwili, gdy wewnątrz mięsa temperatura osiągnie 65°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika, mięso okryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej