Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami: cały obiad w jednej brytfannie
Soczysty filet z piersi indyka pieczony z warzywami to cały obiad w jednej brytfannie. Mięso indyka polecane jest ze względu na swoje walory dietetyczne. Jest lekkostrawne i chude. Warzywa po upieczeniu smakują intensywnie. Pieczeń z piersi indyka w warzywach jest fantastyczna. Ekonomiczna, zdrowa i pyszna!
Super pomysły na mięso indyka
Mięso indycze ma wszechstronne zastosowanie kulinarne. Indyka można faszerować lub nie i piec w całości.
Pieczony indyk nadziewany wątróbkami drobiowymi
Mięso z indyka wyfiletowane można dusić i gotować.
Gulasz z indyka z papryką Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis [WIDEO]
Mielone mięso z indyka świetnie nadaje się na mięsne rolady, kotlety oraz klopsy i klopsiki.
Frykadele indycze nadziewane wątróbką: przepis na klopsiki z mięsa mielonego [WIDEO]
Najwyżej cenionym elementem tuszki jest okazała pierś.
Piersi z indyka pieczone z dodatkami - jak zrobić? Rolada z indyka nadziewana szpinakiem Roladki z indyka nadziewane warzywami
SKŁADNIKI
- 1,2 kg filetu z piersi indyka
- 2 cebule średnie, pokrojone na ćwiartki lub ósemki
- 1 duży ziemniak belgijski, pokrojony na ósemki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cytryna pokrojona na kawałki
- 1/2 średniego kalafiora, tylko różyczki, łodygę zachować na zupę krem
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100 ml oliwy
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi indyka natrzeć solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posolić i popieprzyć. Wymieszać.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i oregano.
- Połowę mieszaniny oliwy polać warzywa i ponownie wymieszać.
- Po środku naczynia ułożyć filet z piersi indyka, rozsuwając warzywa na boki. Polać mięso pozostałą oliwą z cytryną.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez 1 godzinę i 15 minut lub do chwili, gdy wewnątrz mięsa temperatura osiągnie 65°C.
- Po wyjęciu z piekarnika, mięso okryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut.