Pieczony indyk nadziewany [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Pieczony indyk nadziewany [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nadziewany indyk pieczony w całości to propozycja na odświętny obiad - tak przygotowany indyk  jest bardzo delikatny i wykwintny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie i wyglądać  i smakować podczas odświętnego obiadu!

Składniki

  • 2,5 kg indyk (gotowy do pieczenia)
  • 2 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
  • Farsz:
  • 150 ml mleka
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 5-6 jaj
  • 150 g czerstwej bułki
  • 50 g rodzynek
  • 50g migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Indyka w całości namoczyć w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia osuszyć, natrzeć solą zarówno na wierzchu, jak i w środku. Odstawić na około 2 h.

  • W tym czasie przygotować klarowane masło. Do rondla włożyć dwie kostki masła, ząbki czosnku i skórkę pomarańczową. Rozpuścić i na najmniejszym ogniu podgrzewać, aż masło stanie się klarowne (zdejmować co jakiś czas szum z wierzchu). Odcedzić i przelać do strzykawki.

  • Tak przygotowane masło wstrzykiwać pod skórę indyka w różnych miejscach.

  • W maszynce zmielić wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.

  • Do zmielonej masy dodać żółtka wymieszane z 9 łyżkami miękkiego masła.

  • Namoczone rodzynki dodać do masy wraz z obranymi migdałami. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.

  • Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z masą.

  • Nadzieniem nafaszerować indyka. Zszyć nitką.

  • Całość nasmarować masłem i włożyć do torby foliowej. Włożyć do lodówki na noc, a kolejnego dnia upiec: najpierw przez 1 h w 220ºC, a następnie kolejne 2-3 h w 100ºC. Podczas pieczenia podlewać masłem, które będzie się wytapiało.