Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Mięso indyka świetnie nadaje się na gulasze. W towarzystwie warzyw indyk staje się bardziej soczysty i kruchy. Natomiast dynia należy do smacznych i wyjątkowo zdrowych warzyw. Do tego jest bardzo tania. Zarówno mięso indyka, jak i dynia, potrzebują mocnego akcentu, jakim są orientalne przyprawy. Wypróbujcie przepis na gulasz z indyka z dynią i cieszcie się rozgrzewającym smakiem tego wyśmienitego dania!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi indyka
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 1-1,2 kg dyni (waga ze skórką i pestkami)
- 1 żółta papryka
- 0,5 małej papryczki chili
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
- 7-8 goździków
- 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso indyka pokroić w kostkę. Posolić.
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i smażyć indyka (do lekkiego zrumienienia).
- Dodać na patelnię pokrojoną w kosteczkę cebulę i roztarty lub drobno posiekany czosnek.
- Smażyć do zeszklenia cebuli, następnie zalać połową bulionu.
- Dodać posiekane listki rozmarynu, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon i czerwony pieprz. Dusić do odparowania bulionu, co jakiś czas mieszając.
- Paprykę obrać i pokroić w kostkę. Chili, bez pestek, drobno posiekać.
- Dynię obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w grubą kostkę.
- Kiedy bulion odparuje, dodać na patelnię paprykę, chili i dynię. Dolać resztę bulionu i dusić na małym ogniu około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Dynia powinna zmięknąć, ale nie może się rozpaść. Pod sam koniec doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z kaszą, makaronem lub świeżym pieczywem.